Između dana i noći Andra Martinovića na Festu (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2019, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Između dana i noći" Andra Martinovića na Festu (VIDEO)

Srpsko-crnogorska koprodukcija "Između dana i noći" Andra Martinovića prikazuje se na Festu, u okviru takmičarskog programa "Srpski film".

Sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom Martinović se vratio u Dom sindikata, sada Kombank dvoranu, gde je pre 16 godina nagrađen njegov kratki film "Netaknuti suncem".

Film je sastavljen od tri priče, o ocu i sinu, u tri vremenska razdoblja - kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U svakoj od priča, otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije, a odluke koje će morati da donesu, promeniće im živote zauvek.

Martinović je rekao da su zbog malog budžeta morali da menjaju strukturu priče, da su snimali po fazama i da je privilegija prikazati film na Festu.

Glumac i koproducent Lazar Ristovski je prvo uz osmeh prokomentarisao da bi teško dobijao uloge da ne učestvuje u filmovima kao producent, na šta je reditelj odgovorio da je Ristovskom prvo ponudio ulogu, a onda se on ponudio da pomogne i finansijski.

Ristovski je ocenio da su manjinske koprodukcije postale model bez koga se danas ne može snimiti film u ovom regionu i ukazao da je Martinovićev film vrlo osoben.

"Nema više originalnih filmova, sve smo već videli, ali se ovde reditelj usudio da na umetnički način dešifruje tri priče", ocenio je Ristovski.

On je okarakterisao Martinovićev film kao omnibus, ali je dodao da je možda primereniji izraz triptih jer oslikava tri kategorije ljudi i tri kategorije vremena.

"Ovo je jedna od onih uloga kakve glumac ne dobija često i dešifrovao sam je na diskretan način. Komedije je teže i igrati i režirati nego drame. Posle toliko godina bavljenja glumom postalo mi je teško da u sebi probudim veliku emociju i zanos i dobro je kada dođem do neke ovakve uloge", rekao je Ristovski.

Glumac Tihomir Stanić je kazao da mu ovaj film i uloga znače mnogo više nego što se na prvi pogled vidi, jer je reditelj ubacio učenje azbuke na način na koji je njegov otac, seoski učitelj, činio sa svojim đacima.

Film "Između dana i noći" će u martu biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji i Crnoj Gori, a reditelj je rekao da pregovaraju i sa kineskim distributerima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.