Izložbe i kulturno-umetnički program povodom Dana Roma

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložbe i kulturno-umetnički program povodom Dana Roma

Povodom Svetskog dana Roma, pojedine ustanove kulture u Beogradu danas će organizovati izložbe i kulturno- umetnički program posvećen ovoj nacionalnoj zajednici.

Muzej romske kulture u Beogradu organizovaće seriju izložbi pod nazivom "Velikani Romologije", a prva u nizu, koja se otvara danas popodne, biće posvećena rano preminulom Trifunu Dimiću, velikanu Romološke nauke iz Novog Sada.

Dimić je, osim što je sakupio i objavio nekoliko zbirki romskog narodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvaralaštva, preveo i oko 30 značajnih knjiga na romski jezik uključujući i Bibliju.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta danas popodne biće održan kulturno-umetnički program pod nazivom ''Rom, da to sam ja''.

Manifestacija, koju će otvoriti predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Božidar Đelić, ima afirmativni karakter i njen centralni deo čini predstavljanje obrazovnih, uspešnih mladih pripadnika nacionalne zajednice kao snage koja je u stanju da znatno unapredi integraciju Roma, Bugara i Albanaca u društveni, ekonomski, kulturni i politički život Srbije.

U programu će učestvovati operska pevačica Nataša Tastić, harmonikaš Đulijano Milo, KUD "Bakija Bakić'' iz Vranja, duvački orkestar ''Jovica Ajdarević'', KUD ''Rom Čukarica'' i grupa ''Kal''.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.