Izložba vizuelne umetnosti Aboridžina

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba vizuelne umetnosti Aboridžina

Izložba aboridžinskih umetničkih radova iz centralne i zapadne Australije koja govore o ljubavi i ljubavnoj magiji, otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba "Jilpini: Ljubav, magija i obredi", o ljubavi i ljubavnim prestupima u vizuelnoj umetnosti australijskih Aboridžina, otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a izloženo je 18 printova originalnih slikarskih dela.

Ambasadorka Australije Džulija Finli rekla je na otvaranju izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su na postavci predstavljena manje poznata umetnička dela koja govore o ljubavi i magiji.

"Aboridžini su prvi narod koji je živeo u Australiji i imaju bogatu tradiciju kakva se održala do danas", rekla je Finli.

Prema njenim rečima, dela aboridžinske umetnosti treba posmatrati sa visine, iz ptičije perspektive i ona sadrže sofisticirane elemente iako deluju jednostavno.

Direktorka Muzeja primenje umetnosti Ljiljana Miletić Abramović rekla je da je izloženo 18 printova, a izložba je pre Beograda gostovala u Zagrebu.

Prema njenim rečima, uz dela aboridžinske umetnosti u posebnom odeljku izloženi su predmeti srpskog etno-nasleđa kako bi se na neki način povezale dve tradicije, a pripremljen je i odgovarajući muzički program.

Na izložbi je predstavljen manje poznat deo aboridžinske vizuelne umetnosti posvećen ljubavnoj magiji koju praktikuju aboridžinske zajednice Varlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.

Tradicija ljubavnih čarolija i obreda Aboridžina uključuje pevanje tajnih ljubavnih pesama i druge oblike usmenog i vizuelnog umetničkog izražavanja koji se odnose na telesnu ljubav.

Obredi sadrže i oslikavanje tela posebnim slikama ili pravljenje ljubavnih talismana, a svi ti rituali strogo su određeni zakonom aboridžinskih plemena i imaju veliku tradiciju.

Izložba će gostovati u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu do 20. marta, a autorka postavke i teksta u katalogu je Kristina Nikols sa fakulteta "Finders" u Australiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.