Izložba sa Borkovačke kolonije u muzeju u Rumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba sa Borkovačke kolonije u muzeju u Rumi

Zavičajni muzej u Rumi spada u ustanovu kompleksnog tipa, koja u svom sastavu ima nekoliko odeljenja i to arheoloških, istorijskih, etnoloških i umetničkih zbirki, koje čine muzejski fond od oko 10 i po hiljada predmeta.

Muzej raspolaže sa 500 kvadratnih metara izložbenog prostora u kojem su smeštene dve stalne postavke, legata, Milivoja Nikolajevića i dr Romana Soretića.

U prostoru ovih legata, tokom godine, održavaju se izložbe sa različitom tematikom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U sastavu Muzeja je i stručna specijalizovana biblioteka zatvorenog tipa, sa više od 3000 knjiga.

Prema rečima direktorke Zavičajnog muzeja Snežane Janković u izložbenom delu, trenutno je postavka sa Borkovačke kolonije, koja je po prvi put bila vajarska, a u kojoj su pored dva lokalna, učestvovali i vajari iz Beograda i Novog Sada.

Ipak, direktorka Janković, kaže, da pored lepote i značaja, koji ima, ova kulturna ustanova, suočavaju se i sa problemima.

Prošle godine Zavičajni muzej u Rumi obeležio je 55 godina postojanja, a ove godine u prostoru muzeja organizovana je i izložbena postavka fotografija sa rumskog vašara, koji se u ovoj opštini odrzava već 270 godina.

Muzej u Rumi pored radova na saniranju vlage i tekućih problema, radi na uvećavanju zbirki, koje će ostati budućim generacijama.

Zavičajni muzej u Rumi, pored toga što je dugogodišnji organizator Likovne kolonije Borkovac koja je jedna od najstarijih u Srbiji, domaćin je i mnogobrojnih kulturnih manifestacija, koncerata, modnih revija i pesničkih večeri, ali i izdavač muzejske publikacije "Zbornik Zavičajnog muzeja"

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.