Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Sep.2018, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom Dana Etnografskog muzeja: To smo mi - narodna zanimanja u Srbiji

Izložba To smo mi - narodna zanimanja u Srbiji biće otvorena u četvrtak 20. septembra 2018. u 20 sati, u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Ovom izložbom Etnografski muzej u Beogradu obeležava 117 godina samostalnog rada, i  brižljivo odabranom postavkom kreira  priču o svom identitetu kao jedinstvu različitosti predstavljenih u dva paralelna toka: razvoj života (kroz opipljiva umeća) i progres misli (kroz nematerijalnu baštinu), s idejom da se prikažu mnogi identiteti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << naših predaka u kojima se može prepoznati savremeni čovek.

U skladu sa trendovima savremene muzeologije i nauke o baštini, koje su pre svega okrenute zajednici i participativnom pristupu, koncept i sadržaj izložbe „To smo mi“ vidimo kao odgovor na pitanje šta Etnografski muzej predstavlja u našoj sredini, odnosno šta je ono što čini Etnografski muzej u malom.

Cilj je izložiti i interpretirati ne samo manje poznate i retko izlagane predmete koje ova ustanova baštini i čuva u depou već i muzealizovati i na taj način sprečiti nestajanje nematerijalnog nasleđa, poput jezika i izraza koji se gube, običaja i verovanja koja odumiru… Panta rei, ostalo je zabeleženo od Heraklita iz Efesa, progres je neumitan. Ova izložba upravo pokazuje ono čime treba da se ponosimo – istorijski buran, zanimljiv, kulturno raznolik, ponekad i težak put koji smo prošli i postali ono što jesmo danas.

Koncept našeg savremenog određenja ili samoodređenja, odnosno onoga što jesmo, što nas čini i karakteriše, a što je u antropološkoj literaturi poznato kroz odrednice „this is who I am“, tj. „that’s us“ čini vizuelnu okosnicu izložbe. Tu tanku nit kojom pravimo vezu između minulog i sadašnjeg, između nostalgije i prepoznavanja, prikazaćemo fotografijama ljudi „na radnim zadacima“ koji gledaju u objektiv, često posebno obučeni za tu priliku i u „pozerskom maniru“, i time posredno i suptilno osigurati primenu nove muzeologije u praksi.

Autori izložbe su muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović i Jelena Tešić-Vuletić.

U okviru obeležavanja Dana Muzeja biće dodeljena i Nagrada ,,Borivoje Drobnjaković'' za životno delo

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.