Izložba o američkoj vojnoj pomoći Jugoslaviji u centralnom holu Doma Narodne skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021, 18:12

Izložba o američkoj vojnoj pomoći Jugoslaviji u centralnom holu Doma Narodne skupštine

Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) danas je u centralnom holu Doma Narodne skupštine otvorio izložbu i konferenciju "Hladnoratovsko savezništvo: Američka vojna pomoć Jugoslaviji, sedamdeset godina od početka (1951 - 2021)".

Na ovoj konferenciji su govorili prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, osnivač KSAP-a Vladimir Marinković, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i istoričar iz Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za savremenu istoriju Bojan Dimitrijević.

Na samom početku, Branko Ružić istakao je da je ova izložba značajna, kako u istorijskom i kulturnom, tako i u sociološkom smislu, kada je u pitanju građenje bilateralnih odnosa između Republike Srbije i SAD-a.

"Ono što predstavlja lajtmotiv ove izložbe upravo je očuvanje stabilnosti, sigurnosti i bezbednosti u Evropi i u regionu, na nivou čitave planete, i upravo je zbog toga važno da se podsetimo tih ključnih, istorijskih momenata. Oni su važni ne samo za nas, već i za čitav svet", poručio je Ružić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri zahvalio se Kongresu srpsko-američkog prijateljstva i udruženju East-West Bridge što zajedničkim snagama naglašavaju čvrsto vojno partnerstvo dve zemlje.

"Iskreno cenim trud Instituta za savremenu istoriju koji je organizovao današnju izložbu fotografije. Kao što smo čuli, novembra 1951. godine ambasador SAD-a u Beogradu potpisao je Sporazum o vojnoj pomoći sa maršalom Titom, a danas, kao i tada, naši odnosi i saradnja na polju bezbednosti počivaju na zajedničkim vrednostima, izazovima i usmerenjima", rekao je Godfri.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković istakao je da je današnja izložba upriličena povodom 70 godina od početka američke vojne pomoći tadašnjoj Jugoslaviji, koja je u to vreme predstavljala početak strateške saradnje Jugoslavije i SAD.

"U godini kada slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, veoma je značajno da pošaljemo poruku da pored političke i ekonomske, ima prostora za saradnju na vojnom planu, ali i u oblasti nauke, obrazovanja i novih tehnologija", istakao je Marinković.

Prema njegovim rečima, Srbija je glavni strateški partner Amerike u ovom delu Evrope.

"Zahvalni smo što američke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 25 000 i trudićemo se da saradnju podignemo na još viši nivo", zaključio je Marinković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.