Izložba o Dositeju Obradoviću u Slovačkoj

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o Dositeju Obradoviću u Slovačkoj

Povodom obeležavanja 270 godina od rođenja Dositeja Obradovića u muzeju "Ljudevita Štura" u slovačkom gradu Modra otvorena je izložba posvećena ovom srpskom prosvetitelju.

Izložba posvećena prosvetiteljskoj ulozi Dositeja Obradovića u Srbiji otvorena je u Muzeju "Ljudevita Štura" u slovačkom gradu Modra, povodom obeležavanja 270 godina od rođenja srpskog prosvetitelja.

U saopštenju Zadužbine "Dositej Obradović" se navodi da je u Muzeju "Ljudevita Štura" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održan i okrugli sto posvećen Dositeju i njegovom delu, na kome su učestvovali profesor estetike Mihail Babjak,  istoričar Samjuel Jovanković i profesor Pravnog fakulteta iz Beograda Zoran Mirković.

Izložba prikazuje prosvetiteljski rad Dositeja Obradovića u Srbiji i njegov rad na otvaranju Velike škole kao i razvoju univerziteta.

U Slovačkom gradu Modra, 19. novembra je obeleženo i 20 godina od postavljanja spomen ploče na zgradu Liceja u kojem je 1779. godine Dositej predavao srpskim studentima.

Na spomen ploču su vence i cveće položili upravnica Zadužbine "Dositej Obradović" Mirjana Dragaš, ambasador Srbije u Slovačkoj Danko Prokić i predstavnici grada Modra.

Izložba će, posle Modre, biti otvorena i u Bratislavi u zgradi Liceja iz Dositejevog vremena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.