Izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” u Galeriji NKC-a

Izvor: Megafon.co, 06.Nov.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” u Galeriji NKC-a

Izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” Aleksandra Stankovića biće otvorena u četvrtak, 7. novembra, u Galeriji Niškog kulturnog centra od 19 sati.
Autor je trajno zaokupljen poetikom slova, kažu u NKC-u.
Ciklus „Dah vekova“ prati razvoj pisma kroz vekove. Tamo gde je to moguće, tekst o pismu je pisan onim pismom o kojem govori (fraktura, humanistika, uncijala). Tamo gde to nije bilo moguće, tekst govori o periodima u umetnosti, tako da je ciklus i svojevrstan >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << čas iz istorije umetnosti.
Ciklus „Riznica“ su stihovi, citati iz lepe književnosti, koje su ostavile snažan utisak na autora. Lirska duša autora koja traga za onim duboko iskonskim.
Ciklus radova „Trzaj“ predstavlja unutrašnje stanje duha, što je i predmet interesovanja.
Nema umetnosti bez pokreta, a iz pokreta trzaj kojim doživljavam prasak emocija. Sve slike govore o mojim unutrašnjim stanjima, o porivu za stvaranjem, kao i o emociji”, navodi autor.
O autoru Aleksandar Stanković je rođen 1975. godine u Nišu. Kaligrafijom se bavi više od deset godina. Pored latinične i ćirilične, piše i arapsku kaligrafiju. Učesnik više manifestacija (Dani ćirilice Bavanište, Nišvil, Veče satire stvaralaca u kulturi). Takođe je pisao zahvalnice i prigodne tekstove. Do sada je imao tri samostalne i dve grupne izložbe. Učesnik je likovnih kolonija Boljevac i Boža Ilić. Pisao je tekstove arapskom kaligrafijom za ambasade, kao i za Arapski kulturni centar. Njegova tri rada se čuvaju u hilandarskoj riznici i u manastiru Lipovac. Član je Likovnog udruženja LUNA.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

U Galeriji NKC-a izložba kaligrafije "Egzaktno i apstraktno"

Izvor: JužneVesti.com, 06.Nov.2019

Više od 10 godina svog života Nišlija Aleksandar Stanković posvetio je kaligrafiji, a šta je za to vreme stvorio njegovi sugrađani moći će da pogledaju u Galeriji Niškog kulturnog centra. Otvaranje izložbe "Egazktno i apstraktno" zakazano je za četvrtak, 7. novembar...Izložba obuhvata tri...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.