Izložba “Tamo gde humanizam počinje”

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba “Tamo gde humanizam počinje”

Otvorena retrospektivna izložba Miodraga B. Protića "Tamo gde humanizam počinje" u galeriji RTS-a. Protić je ostavio dubok i neizbrisiv trag u jugoslovenskoj likovnoj kritici, teoriji i istoriji umetnosti kao autor knjiga, eseja, studija, hronika.

Retrospektivna izložba velikana srpskog slikarstva Miodraga B. Protića "Tamo gde humanizam počinje" otvorena je u galeriji Radio-televizije Srbije.

Protić je sa autorkom izložbe kustosom Narodnog muzeja Ljubicom Miljković, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učestvovao u odabiru radova koji su, sa izuzetkom dve slike pozajmljene iz Narodnog muzeja, svi u njegovom vlasništvu i vlasništvu njegove porodice.

Publika će imati jedinstvenu priliku da do 24. jula vidi šta neprikosnoveni arbitar srpske i jugoslovenske umetnosti druge polovine 20. veka čuva za svoje potomke kao umetničko zaveštanje.

Protić je zadužio srpsku i jugoslovensku umetnost 20. veka kao osnivač i dugogodišnji direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu u kome je pohranjena najpotpunija i najrelevantnija kolekcija umetnosti SFRJ, zemlje koje više nema, osim kroz kulturno baštinu koja će zauvek ostati deo kulture svih država nastalih iz Jugoslavije.

Ne samo da je zaslužan za organizovanje značajnih jugoslovenskih i međunarodnih likovnih manifestacija i izložbi uglednih umetnika 20. veka, Protić je ostavio dubok i neizbrisiv trag u jugoslovenskoj likovnoj kritici, teoriji i istoriji umetnosti kao autor knjiga, eseja, studija, hronika.

Izložba u galeriji RTS-a, uz koju ide veoma obiman i informativan, bogato ilustrovan katalog Ljubice Miljković, omogućava posetiocima da prate genezu Protićevih slika iz uslovno rečeno "zrelog perioda" kada je njegovo opredeljenje za konstruktivizam ostvaren minimalnim sredstvima, dostigao svoju najčistiju formu.

Posebno zanimljivo i drgoceno je upoređivanje nekih slika na istu temu nastalih u razmaku od više decenija, poput "Lampe" iz 1959. i one nastale 2001. godine, da bio se uživalo u umetnikovom umeći da uvek bude svež, nov, ali svoj i prepoznatljiv.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.