Izložba Pomeranje granica u holu RTS-a

Izvor: RTS, 23.Dec.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Pomeranje granica" u holu RTS-a

U izložbenom holu RTS-a otvorena je izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - Pomeranje granica.
Autorke, dizajnerke tekstila Snežana Pešić-Rančić i Maja Gecić, nastojale su da ovom multimedijalnom postavkom ukažu na brisanje granica između dela čiste, likovne i primenjene umetnosti.

Izložba, otvorena do 23. januara, ima zanimljiv prateći program >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji čine radionice, predavanja, panel diskusije...
Likovni kritičar i urednik kataloga izložbe Slobodan Isakov navodi da je intencija dveju autorki, u stvari, bila pokušaj da jednim povodom, raspisanim konkursom i izložbom koja ga podržava, isprovociraju relaksiranje tog razgraničenja između "čiste" i "primenjene" likovne umetnosti, jedne nesporno providne membrane koja, ionako sve tanja na prelazu dva milenijuma - još uvek zbunjuje publiku, bez obzira na stepen njenog obrazovanja.
"Polazište je valjalo da bude u oblasti tekstila i odevanja, ali i ne obavezno samo otuda. Mnogo važnije je bilo da očekivana dela svojom jasno demonstriranom, ili tek nagoveštenom transcedencijom bar pokušaju da nadiđu kovencionalni pristup i poimanje tradicionalnog i/ili modernog", navodi Isakov.
Ističe i da je generalno, težište projekta na oživljavanju pomalo onemoćale i obeshrabrene umetničke scene, te u privlačenju mladih stvaralaca da se na svoj, savremenom dobu primeren način uključe u razvejavanje stvaralačkih, a ponajpre umetničkih stereotipa, kao i da daju doprinos promeni odnosa naše publike i posetilaca prema "žanrovskim" izložbama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.