Izložba Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Jefto Perić

Izvor: Glas javnosti, 12.Sep.2012, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Jefto Perić

BEOGRAD - Izložba "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Jefto Perić" biće otvorena u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Projekat "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika" bavi se mecenatskim i prijateljskim odnosom Pavla Beljanskog prema umetnicima čija je dela sakupljao za svoju kolekciju.

Treći nastavak serijala predstaviće slikara i pedagoga Jeftu Perića, kao i njegovo blisko prijateljstvo sa Beljanskim, o čemu svedoči bogat materijal u vidu likovnih dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i arhivske građe iz fondova Spomen-zbirke.

Ova postavka publici će približiti ličnost Perića kao plodnog umetnika, profesora, ali i stručnjaka čiji je sud Beljanski izuzetno cenio prilikom odabira umetničkih dela za kolekciju.

Perić (1895-1967), slikar i profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, značajan je predstavnik kolorističkog realizma u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti. Umetničko obrazovanje stekao je u Zagrebu, Minhenu i Parizu.

U francuskoj prestonici proveo je 12 godina tokom kojih je uobličio slikarski izraz, a usavršio se i kao kopista i restaurator. U Parizu je upoznao i Beljanskog (1892-1965). Njihovo prijateljstvo je trajalo sve do smrti kolekcionara, a bilo je naročito intenzivno od 1935. kada se Perić preselio u Beograd i dobio ovlašćenje od Beljanskog da bira i kupuje slike jugoslovenskih umetnika za njegovu zbirku.

Bio je član ULUS i Lade i redovan učesnik na izložbama ovih udruženja. Samostalno je izlagao u Zagrebu 1927. i u Beogradu 1936, 1939. i 1951. godine. Koncept izložbe, pored složene saradnje na relaciji kolekcionar-umetnik, baziran je na Perićevim delima nastalim u dužem vremenskom periodu, od studentskih crteža iz 1914, do poznih ostvarenja zrelog stvaraoca.

U kolekciji Pavla Beljanskog čuvaju se tri Perićeve slike: Cveće (1929/1930), Neven (1930) i Mrtva priroda (1939), a biće predstavljeni i crteži, pisma i lični predmeti umetnika iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke. Poseban segment prikazaće portrete članova porodice Beljanski koje je Perić, kao vrstan kopista, izradio prema starim fotografijama.

Spomen-zbirci Pavla Beljanskog su u realizaciji projekta pomogli Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti iz Beograda i Muzej grada Beograda, privatni kolekcionari i naslednici umetnika i kolekcionara.

Ovom izložbom ujedno će biti obeleženo 120 godina od rođenja Pavla Beljanskog i 45 godina od smrti Jefta Perića. Autor izložbe, koju posetioci mogu videti do 7. oktobra, i teksta u katalogu je Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.