Izložba Olje Ivanjicki

Izvor: Politika, 28.Apr.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Olje Ivanjicki

U Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu (Trg Nikole Pašića 11) upravo je otvorena izložba slika i skulptura istaknute srpske slikarke Olje Ivanjicki (1931–2009), pod nazivom „Seoba moje duše”. Direktorka muzeja Ana Stolić objasnila je da postavku većim delom čine slike sa istorijskom tematikom iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije i Salona Medijale (koji je u okviru Istorijskog muzeja), kao i skulpture koje je Olja Ivanjicki poklonila muzeju, njeni lični predmeti i plakati Medijale. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Kao počasni umetnički direktor galerije Salona Medijale, Olja Ivanjicki je ukazala svoje poverenje Istorijskom muzeju Srbije, poklonivši mu nekoliko svojih radova. Izložba je koncipirana kao podsećanje na njeno stvaralaštvo i čini je ukupno 14 eksponata, među kojima su i dve velike slike sa temom iz Prvog srpskog ustanka, koje je Istorijski muzej pre dvadesetak godina otkupio od autorke, kao i čuvena „Tajna večera”.

„Upravo zahvaljujući Olji Ivanjicki, ostvarena je namera Muzeja da predstavi javnosti razvoj srpskog slikarstva u hronološkom kontinuitetu, a zaživela je upravo nabavkom dela umetničke grupe Medijala. Olja Ivanjicki je svojim životnim stavom, odevanjem, vizijama budućnosti, umetničkim temama, išla ispred svog vremena, ali je umela i da se prilagodi vremenu u kome je živela, prenoseći svoj dar u umetnička dela namenjena svima nama”, dodala je Ana Stolić.

Autorka svojevrsnog omaža našoj velikoj umetnici je kustos Tijana Jovanović Češka, a pored Istorijskog muzeja Srbije, organizator je i Fond Olge Olje Ivanjicki. Prestonička publika će izložbu moći da pogleda do kraja avgusta. Pored izložbe, posetiocima će biti omogućeno i da pogledaju film „Prepoznavanje”, koji se bavi životom i radom naše istaknute umetnice.

M. A.

objavljeno: 18/07/2009

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Peto carstvo" - izložba skica, crteža i kostima Olje Ivanjicki

Izvor: Art-anima.com, 29.Apr.2013, 13:50

U ponedeljak 29. aprila 2013. godine (19.30h), u galeriji "Progres" (Zmaj Jovina 8) biće otvorena izložba skica crteža i kostima Olje Ivanjicki, pod nazivom "Peto Carstvo"... Na izložbi, koja će imati interaktivni karakter, biće prvi put predstavljeno 100 crteža i skica koje je jedna od naših...

Nastavak na Art-anima.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.