Izložba Kraj Velikog rata, Mondoloni se ponovo izvinio

Izvor: N1 televizija, 12.Nov.2018, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Kraj Velikog rata", Mondoloni se ponovo izvinio

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je kazao da proslavom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata nije bilo namere da se uvredi srpski narod, zbog kog je zatražio da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate izvinjenje.

On je tokom otvaranja izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" u Istorijskom muzeju Srbije kazao da je tu priliku želeo da iskoristi da govori o protokolarnoj grešci prilikom učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića u ceremoniji obeležavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

"Ponavljam da nije bilo nikakve namere da se uvredi predsednik Vučić ili srpski narod. Radi se o nespretnosti koja je za žaljenje i molim predsednika Vučića i građane za izvinjenje", rekao je Modoloni.

 On je rekao da Francuska ne zaboravlja srpske žrtve tokom Prvog svetskog rata, da zna da je Srbija izgubila trećinu populacije tokom njega i da su se vojnici Srbije borili rame uz rame sa francuskom vojskom.

"Mi prepoznajemo značaj proboja Solunskog fronta, mi smo se zajedno 15. septembra 1918. godine krenuli u proboj, kad su se Centralne sile urušile, što je na kraju omogućilo da dođe do kraja Prvog svetskog rata", kazao je Mondoloni.

On je dodao i da je juče u Beogradu učestvovao u cemoniji na Francuskom vojnom groblju, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i zamenicom komandanta Kopnene Vojske Francuske, kao i brojnim francuskim vojnicima, koji dolaze iz pukova koji su naslednici onih iz Prvog svetskog rata.

Na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Kosova Hašim Tači su bili bolje pozicionirani od Srbije, dok je Vučić kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u Prvom svetskom ratu sedeo u trećem redu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvorila je večeras u Istorijskom muzeju izložbu "Kraj velikog rata 1917-1918" i istakla da

se i ovom izložbom odaje počast hrabrim precima, koji su svojom mukom, stradanjem i konačno velikom pobedom ispisali najslavnije stranice istorije Srbije.

"Istorija nas i danas čini najponosnijim građanima Evrope i sveta, jer smo ne pitajući za cenu, iz vrtloga najvećeg sukoba u dotadašnjoj istoriji čovečanstva, borbom epskih razmera, uspeli da za svoju otadžbinu izborimo slobodu", navela je Gojković, saopšteno je iz njenog kabineta.

Podsetila da je u ratu Srbija izgubila skoro trećinu ukupnog stanovništva i podnela nesrazmerno ogromnu žrtvu za svoju slobodu, slobodu Evrope i sveta. Gojković je ukazala da je juče u Parizu, svet obeležio stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata, slaveći mir i dodala da se istovremeno, može primetiti da isti oni mehanizmi, porivi i interesi, zbog kojih je Veliki rat i počeo, nisu sasvim nestali.

Prema njenim rečima, globalizacija i interesi velikih, u međusobnom suprostavljanju, ponekad zanemaruju interese i potrebe drugih naroda, smatrajući ih sporednim.

"Zato nam, imajući u vidu takvu stvarnost, jedino preostaje da čuvamo mir, i tako čuvamo živote koje smo u prošlosti lako gubili. Da konačno imamo nešto svoje i da to treba da čuvamo, od svih, a najviše od naših romantičarskih ideja o tome da smo važni i da možemo da promenimo svet, i da počnemo da brinemo o svojim interesima, i nikada više da ne pristanemo na to da oni i nama, budu sporedni", poručila je Gojković.

Ova izložba je, kako je istakla, ne samo podsećanje na slavnu prošlost koju, kao što se to juče videlo u Parizu, toliki drugi nemaju, nego je, istovremeno, i opomena, upozorenje i lekcija o tome šta treba da nam budu prioriteti.

"Ona nas opominje da sećajući se na našu tragičnu prošlost, shvatimo šta najpre moramo da uradimo za budućnost, da bismo je uopšte imali. Zato što se velike žrtve, nas malih, u svetskoj istoriji, izgleda ne računaju. Čak ni kada, kao u Prvom svetskom ratu, prevazilaze, u procentima, sve ostale. I mi to ne treba da zaboravimo. Ni sebi. Ni njima", rekla je Gojković.

Ona je istakla da Srbiju pre jednog veka nisu uspeli da slome, da je sačuvala svoj slobodarski duh i naglasila da zemlja ni danas nema veći interes i važnije misije od očuvanja svoje teško stečene slobode, mira i stabilnosti.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mondoloni ponovio izvinjenje predsedniku Vučiću i srpskom narodu

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Nov.2018

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je kazao da proslavom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata nije bilo namere da se uvredi srpski narod, zbog kog je zatražio da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate izvinjenje...On je tokom večerašnjeg otvaranja izložbe "Kraj Velikog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.