Izložba Antički Kosmaj

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Antički Kosmaj"

Prvi put u Sopotu, gradiću na padinama Kosmaja, predstavlja se baština iz rimskog perioda pronađena na obroncima te planine. Izložba pod naslovom "Antički Kosmaj" plod je saradnje Narodnog muzeja u Beogradu i Centra za kulturu Sopot.

U Galeriji Centra za kulturu Sopot svečano je otvorena izložba Antički Kosmaj koju zajednički realizuju Narodni muzej u Beogradu i Centar za kulturu Sopot.

Posetioci izložbe moći će da vide predmete pronađene tokom arheoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iskopavanja jedine sistematski istražene kosmajske nekropole Guberevac-Gomilice. Na osnovu keramičkih posuda, terakota, ogledala, staklenih posuda i drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu, moguće je razumeti kakav su odnos prema životu i smrti imali stanovnici Kosmaja u antici.

Grobovi otkriveni na nekropoli Guberevac-Gomilice na osnovu pokretnog arheološkog materijala hronološki su opredeljni na period između prvog i trećeg veka.

"Izložba je nastala sa namerom da bolje upoznamo našu prošlošost i identitet kao i da se aktivnije uključimo u baštinjenje dobara koja su nam poverena na čuvanje", kaže direktorka Narodnog muzeja, Tatjana Cvjetičanin.

Izložbu prati i uzorno urađen katalog. Autor izložbe i kataloga je viši kustos Narodnog muzeja Mirjana Glumac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.