Izjednačavanje Južne Osetije i Kosova i Metohije - zamka Zapada

Izvor: Glas javnosti, 01.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjednačavanje Južne Osetije i Kosova i Metohije - zamka Zapada

Rusko priznavanje Južne Osetije i Abhazije predstavlja odgovarajuću reakciju na pokušaj Gruzije da vojnim sredstvima rešava svoje teritorijalne probleme. Svima treba da bude jasno da su kosmetska i gruziska kriza samo početak domino efekta koji je već razorio međunarodni pravni poredak. Došlo se do linije preko koje Rusija nije smela da dozvoli nikome da ugrožava njene interese u neposrednom okruženju, kao i bezbednost nekog od njenih 25 miliona sunarodnika koji su ostali van granica Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << posle raspada Sovjetskog Saveza. Prema vojnoj doktrini iz 2000. godine, Rusija se neposredno brinula da obezbedi svoje okruženje od nepromišljenih akcija suseda sa posebnim zadatkom da ne dozvoli ugrožavanje njenih sunarodnika koji su „pripali“ novoformiranim državama.

Srpski mediji ne smeju nasedati na zamku Zapada vezanu za prezentaciju događaja u Gruziji. Insistiranje Zapada da je situacija u Južnoj Osetiji identična onoj na Kosmetu ima za cilj da pokaže da Rusija u zaštiti Kosmeta nije bila iskrena već je želela da stvori preduslove kako bi opravdala svaku akciju u zaštiti građana svoje nacionalnosti u Južnoj Osetiji i Abhaziji uz krajnji cilj da im obezbedi nezavisnost. Zapadni mediji tvrde da se Rusija u gruzijskoj krizi nije ponašala dosledno, zastupajući na Kavkazu ono što je kritikovala na Kosovu. Od početka gruzijske, a i kosmetske krize Moskva insistira na dogovoru suprotstavljenih snaga koji je u oba slučaja izostao zbog „podgrevanja“ američkih interesa koje su podržavali Albanci i Gruzini. Da je nastala prava konfuzija u tumačenjima i paralelama među događajima na Balkanu i Kavkazu pokazuje i kontroverzna izjava Džona Mekejna, republikanskog kandidata na predstojećim američkim predsedničkim izborima, koji je kritikujući rusku poziciju u Gruziji istakao „da je nezamislivo da u 21. veku neka država vrši invaziju na drugu državu“. Šta se sve može zaključiti iz ove izjave?

PLAN ZA PROGON KOSOVSKIH SRBA

Mnogi domaći zvaničnici koji su se izjašnjavali o situaciji u Gruziji istakli su da ima mnogo više sličnosti između pokušaja osvajanja Južne Osetije od Gruzije sa akcijama hrvatske vojske „Oluja“ i „Bljesak“, nego sa događajima na Kosovu, iako se mora priznati da „događaji u Južnoj Osetiji predstavljaju metastazu onoga što se dogodili na Kosmetu“.

Događaji na Kosmetu i Hrvatskoj predstavljali su najveći etnocid (etnički progon i čišćenje) u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, u kome su žrtve bili Srbi. Svi objektivni i dobronamerni analitičari se slažu da su operacije Gruzije u Južnoj Osetiji - trebalo da budu „članarina“ Tbilisija za ulazak u NATO. Iste stavove ima i velik deo ukrajinskih analitičara koji su čak početkom sukoba ruskih i gruzijskih vojnih snaga i žestokog odgovora Rusije „hrabro“ najavili „da će Rusija morati da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju“. Međutim, u isto vreme, svetski analitičari upozoravaju da Priština priprema isti „hrvatsko-gruzijski“ scenario za kosovske Srbe uz pomoć američkih instruktora, koji su svojevremeno obučavali hrvatske vojnike, pa gruzine i na kraju „kosovare“. Takođe nije isključeno da će SAD požurivati Srbiju da što brže potpiše bezbednosni sporazum o razmeni informacija sa NATO i pristupi drugim pripremnim programima i radnjama, kako bi se olakšalo skidanje kosmetskog problema sa dnevnog reda američkih „poslova“, ali na hrvatsko-gruzijski način.

Prvo da vojne okupacije protiv Iraka i Avganistana predstavljaju „oslobodilački“, a ne okupacioni čin, kako bi Vašington hteo da prikaže. Međutim, brojne žrtve i sve žešći oružani sukobi govore da intervencionističke trupe nisu dobro došle ni u Avganistanu, ali ni u Iraku. Svakodnevni oružani sukobi u Iraku i Avganistanu negiraju postojanje dobrih namera Vašingtona i njegovih saveznika jer se iz dana u dan razbuktava otpor prema agresorima. Mekejn smatra da svaka država ima pravo da se na svojoj teritoriji razračunava sa „neposlušnim“ nacionalnim manjinama, što je Zapad podržao u Hrvatskoj i sada Gruziji. Međutim, kada je Srbija želela da zaštiti svoje sunarodnike na Kosmetu, bila je izložena besomučnom bombardovanju u trajanju od 74 dana, a Rusija u Južnoj Osetiji neprimerenoj verbalnoj kritici jer za nešto konkretnije Zapad nije imao „petlju“.

Nije da nema, ima sličnosti između Kosmeta i Gruzije, jer Vašington ima presudnu ulogu na sva zbivanja u oba slučaja jer nailazi na nepodeljenu podršku od većinskog dela stanovništva. Zajedničko im je to što i Albanci i Gruzini podržavaju Ameriku, a na sreću takvih je u svetu iz dana u dan sve manje.

Iako su zapadni zvaničnici jednodušno osudili potez Moskve o priznavanju Južne Osetije i Abhazije, države Evrope su duboko podeljene oko mera koje bi EU trebalo da preduzme protiv Rusije, isto tako kao što su podeljene i kada je u pitanju priznanje samoproglašene republike Kosovo. Međutim, na drugoj strani javnost i građani u Rusiji, Južnoj Osetiji i Abhaziji su jedinstveni u podršci svojih političkih i vojnih rukovodstava u istoj onoj meri u kojoj su iskazali jedinstvo kada su se u Drugom svetskom ratu suprotstavili fašizmu.

Kosovo niko ne moze uzeti srbima osim Borisa Tadica i njegovog kuma Sutanovca. Jedan komadant oruzanih snaga Srbije a drugi ministar vojni. Nisu samo oni izdajnici, skoro citava vlada je izdajnicka i to zna ceo svet samo se cudim akko to neznaju ovi iz zutiog poduzeca koji su se svi redom zarazili zuticom. Jebe se njima za rodoljublje, za patriotizam, za cast, njima je jedino stalo da uzivaju povlastice i da imaju privilegije. Nadjite mi jednog penzionera u srbiji koji ima penziju 80 € da je clan DS ili LDP i kad ga pronadjete ja cu se javno spaliti.

Budi ljubazan pa nam objasni znacnje reci "patriotizam", "cast", "rodoljublje" i "nacionalizam".

Antiprotivan,

Kako li si ti resio ono pitanje iz sabiranja, kad ne znas ama bas nista?

Lako, to je suprotno onome sto Tadic, Dinkic, Djelic, Ceda jovanovic, Sutanovac, i ostali zuti izdajnici rade.

Sad bar znamo po čijem je receptu Srbija izvršila agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Kosovo. Srećom, Hrvatska se na najbolji mogući način riješila agresivne manjine, Kosovo, također kao i Slovenija. BiH je imala nešto manje sreće. Agresivna manjina koja želi biti većina i pri tom ih ugnjetava se zove rasizam. U Srba se to zove "oslobađanje".

Nezgodno je sto je nezavisnost hrvatske podsetila srbe na jednu drugu (ne tako davnu) nezavisnost u kojoj su srbi proganjani i ubijani. Nije bilo tesko povuci paralele posto su ih retorika hrvatskih zvanicnika na to svakodnevno podsjecala (pocevsi od poglavnika Franje). Zivio sam u hrvatskoj u vrijeme "demokratskih" promjena tako da znam da je agresivna manjina samo bila odgovor na agresivnu vecinu. Dok su srbi bili konstutivan narod republike hrvatske, nije bilo problema. Taj status im je davao sigurnost i tako je trebalo i ostati.

Zaista je ZANIMLJIVO citati o Hrvatskom planu za "proterivanje Srba" posle "Oluje", a ne pomenuti niti jednom recju sta je vlast RSK radiula na tom istom podrucju od 1991 do Augusta 1995 kada su porusene nesrpske bogomolje i stotine hiljada Hrvata proterano.

Ili, ne pomenuti kako se cak i ZTP Beograd bio ukljucio u proterivanje Albanaca sa Kosova za Makedoniju neposredno pred NATO bombardovanje.

Neki misle da svet to nije znao/gledao

Nazalost, ima jos onih koji misle da nas je NATO bombardovao bez razloga tj. da smo mi bili nevini kao francuske sobarice

Svetski političari jesu u problemu! Kada su odlučili da proglase Kosovo drugom albanskom državom u Evropi, pomislili su da će svi prihvatiti činjenicu da je Kosovo presedan, kad ono, međutim! Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese u delu Gruzije (Neki kažu Džordžije!) i takođe ima pravo da možda i kaže kako je i to presedan! Zašto bi kaubojski presedan bio opravdan a Ruski neopravdan? U presedantskom pravu preovlađuje praksa da se neobični sudski procesi koji prerastu u tzv. presedan, ubuduće mogu koristiti kao dominantni argument ako se sličan proces ponovi! Pa to bi zapadnim političarima barem moralo da bude poznato!

Antiprotivan

Mozes se ti protiviti ili ne protiviti sve ti je isto. Jedog dana ces platiti ceh tvoje gluposti. Moraces pojesti sva gona koja si izasrao, budi u to siguran. A sad da ja tebi odgovorim na tvoje pitanje.

Ako ti imas pogresnu monetu zasto od mene trazis da ti dam ispravnu. Malo filozofije nije na odmet, dobro je za treniranje mozga. Kad shvartis sta sam ti rekao, molim te da me o tome obavjestis.

Pon, 01/09/2008 - 16:44 — Bogumila Filipović

Svetski političari jesu u problemu! Kada su odlučili da proglase Kosovo drugom albanskom državom u Evropi, pomislili su da će svi prihvatiti činjenicu da je Kosovo presedan, kad ono, međutim

=======================================

Nasedas na jeftinu dugogodisnju glupu propagandu koji su se kitili s atributima "svestki""medjunarodni".

Nisu oni ni jedno od tih atributa vec su oni Ameriak s svojim poslusnim satelitima u prvom redu Engleska i Izrael.

Kina je npr.odavno u vise navrata sasula tim zlocinciam u oci da prstanu da se alzno lite u samozvanju "svestki""medjunarodni'.

Dakle umesto "svetski/medjunarodni"upotrebljavaj SAD ili Amerika(zlocinacka)

Svako dobro

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Rusija za međunarodnu policiju u zonama razdvajanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2008

Rusija želi da Organizacija za evropsku sigurnost  i suradnju i EU organiziraju  prisustvo medjunarodne policije u tampon zonama izmedju Gruzije i njenih otcjepljenih područja Južne Osetije i Abhazije, objavilo  je danas rusko Ministar ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.