Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjave kandidata nakon glasanja

Beograd -- Predsednički kandidati i državni funkcioneri glasali tokom prepodneva, i u svojim izjavama ponovili osnovne poruke iz kampanje.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić glasao je u Zdravstvenoj stanici u Ulici Koste Stojanovića. Tadić je na biračko mesto doša sa porodicom. Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić glasao je na biračkom mestu u vrtiću "Zeka" u Novom Beogradu. Nikolić je glasao u društvu supruge, sina i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaje.

Kandidat Liberalno-demokratske partije za predsednika Srbije Čedomir Jovanović glasao je u Petoj beogradskoj gimnaziji. Jovanović je na biralište došao sa suprugom.

Predsednički kandidat Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić glasao je sa suprugom Draganom na biračkom mestu broj 16 u opštini Savski venac.

Kandidat Nove Srbije Velimir Ilić glasao je sa suprugom Gordanom na biračkom mestu u osnovnoj školi "Sveti Sava" u Čačku.

Kandidat Pokreta "Snaga Srbije" Milanka Karić glasala je na biračkom mestu u mesnoj zajednici "4. juli" na Dedinju. Ona je na glasanje došla sa ćerkama i deverom Dragomirom Karićem.

Predsednički kandidat Reformističke stranke Jugoslav Dobričanin glasao je u osnovnoj školi "Bubanjski heroji" u Nišu sa članovima porodice.

Predsednički kandidat Narodne seljačke stranke Marjan Rističević glasao je na biračkom mestu u osnovnoj školi u Novim Karlovcima.

Kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor glasao je na biračkom mestu Zdravstveni centar Subotica. Pastor je glasao sa suprugom i sinom Balintom.

Tadić: Građani danas odlučuju o budućnosti Srbije

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je nakon glasanja da građani Srbije danas biraju između dva puta i odlučuju o tome kakvu će budućnost imati.

Tadić je novinarima rekao da očekuje da veliki broj građana izađe na izbore jer "samo oni odlučuju kakvu ćemo budućnost imati i kojim putem idemo dalje".

On je ocenio da su "stvari vrlo jasne" i da je ovo prvo poluvreme.

"Drugo poluvreme čeka nas 3. februara i tada će po mom mišljenju biti prilika da se odluči još jednom - da osvojimo Evropu, bolji život, bolje plate, penzije, veću sigurnost, veću bezbednost, da osvojimo Evropu svojim talentima, sposobnostima, nacionalnim i građanskim potencijalima", rekao je Tadić.

Nikolić: Ubeđen sam da je Srbiji potrebna promena

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikololić izjavio je danas da je ubeđen da je Srbiji potrebna promena i da su građani prepoznali njega kao čoveka koji će te promene doneti.

"Ubeđen sam da će Srbija ili noćas ili 4. februara dobiti tu promenu o kojoj toliko sanja. Bilo bi dobro da to završimo danas i ne izlazimo dva puta, ali neka bude takav je zakon", rekao je Nikolić novinarima.

On je kazao i da je prilikom kampanje insistirao na tri principa - ponosnoj, pravičnoj i pravednoj državi i da se nada da je to u interesu građana Srbije.

"Onaj ko pobedi danas znaće da je uz njega najveći broj glasova i snaga. O toj snazi moraće da razmišljaju i vlada i ostali državni funkcioneri i ta snaga možda će opredeliti Srbiju da počne da živi bolje", poručio je Nikolić.

Jovanović: Za modernu budućnost Srbije

Kandidat Liberano-demokratske partije za predsednika Srbije Čedomir Jovanović ocenio je da današnji predsednički izbori predstavljaju početak puta Srbije u modernu budućnost.

Posle glasanja u Petoj beogradskoj gimnaziji, Jovanović je rekao novinarima da predsednički izbori predstavljaju povratak države na put na kome je bila od 5. oktobra 2000. do 12. marta 2003. godine, na put koji simbolizuje političku viziju Zorana Đinđića.

Zahvaljujući, kako je rekao, svim divnim ljudima koji su im pomogli, on je poručio da će LDP uspeti da obezbedi modernu budućnost za Srbiju.

Predsednički kandidat LDP-a ocenio je da je važno pitanje da li Srbija ima pravo na svoju budućnost ili će "živeti svoju prošlost".

On je rekao i da je LDP, prema podacima sa biračkih mesta u inostranstvu, duplirao broj svojih pristalica u odnosu na prethodne izbore.

Mrkonjić: Bolji rezultat od parlamentarnih izbora

Predsednički kandidat Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da očekuje bolji izborni rezultat od onog koji je njegova stranka postigla na poslednjim parlamentarnim izborima.

"Svaki rezultat bolji od rezultata na parlamentarnim izborima za nas je uspeh, a tada smo imali 5,6 odsto glasova", rekao je Mrkonjić novinarima posle glasanja na biračkom mestu 16 u beogradskoj opštini Savski Venac.

Mrkonjić je rekao da će, u slučaju njegovog izbornog poraza, o eventualnoj podršci kandidatu u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, odlučivati Glavni odbor SPS-a.

On je kazao i da će njegov izborni uspeh, kao kandidata SPS-a, biti garancija stabilizacije te stranke i procenio da će SPS, nakon parlamentarnih izbora, ponovo biti stranka koja će učestvovati u vlasti.

Ilić: Favorizovanje dvojice kandidata

Kandidat NS Velimir Ilić je ocenio da je kampanja za predsednika Srbije bila "kratka, nekorektna i pristrasna" i da su u toj kampanji, od početka do kraja, favorizovna dva kandidata koja nije imenovao.

Ilić je kritikovao ministre za trgovinu Predraga Bubala, za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića i za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragana Đilasa, koji su prema njegovoj oceni, juče prekršili izbornu tišinu.

"Bubalo je juče sve razrešio što se tiče NIS-a. Mislim da je čak u ponoć održao i konferneciju za novinare, a Samardžić i Đilas su juče popravili sve kuće na Kosovu", rekao je Ilić.

Pastor: Računam na 80.000 glasova

Predsednički kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor izjavio je danas da računa na 80.000 glasova i na podršku zajedničkom programu tri stranke vojvođanskih Mađara.

Nakon što je glasao, Pastor je novinarima rekao da je siguran da će Mađari u Vojvodini podržati zajednički program tri stranke - Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.

"Ovi izbori za nas znače nov sadržaj politiziranja vojvođanskih Mađara, jer je ovo prvi put u proteklih 13 godina da ove tri stranke nastupaju sa zajedničkim programom", kazao je Pastor i ponovio da će Mađarska koalicija u istom sastavu ići i na lokalne i pokrajinske izbore.

On je naveo da će u drugom izbornom krugu podršku demokratskom kandidatu usloviti njegovom prodrškom programu Mađarske koalicije čija su okosnica evropske integracije, saradnja sa Haškim tribunalom, autonomija Vojvodine i manjinske autonomije, kao i razvoj privrede.

"Demokratskog kandidata ćemo podržati posle pregovora oko podrške našem programu. Ako ga on podrži podržaćemo i mi njega", rekao je Pastor i ponovio da ne vidi pod kojim bi okolnostima podržao Tomislava Nikolića "ma šta on govorio u predizbornoj kampanji".

"Srbija zrela da na čelu države ima ženu"

Predsednički kandidat Pokreta snaga Srbije Milanka Karić izjavila je danas da očekuje odličan izborni rezultat jer je, kako je ocenila, Srbija zrela da na čelu države ima ženu.

"Mislim da sam ja i pre nego što saznamo rezultate u neku ruku pobednik ovih izbora jer sam jedina dama među kandidatima", rekla je Karićeva novinarima nakon glasanja.

Ona je kazala i da je veoma važno što je protivkandidatima stavila do znanja da Srbija misli drugačije, a "što će se na izborima i dokazati".

Dobričanin: Narod će znati da prepozna pravog kandidata

Predsednički kandidat Reformističke stranke Niš Jugoslav Dobričanin izjavio je danas da će narod znati da prepozna pravog kandidata koji će odgovorno voditi državu.

On je novinarima u Nišu posle glasanja rekao da očekuje i drugi izborni krug, jer niko od kandidata neće dobiti dovoljan broj glasova za pobedu u prvom krugu.

Dobričanin je izrazio nadu i da je glasanje proteklo u "pozitivnoj atmosferi, kao što je bila i kampanja".

Koštunica: Izbori u skladu sa novim Ustavom

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da će posle predsedničkih izbora u Srbiji moći da se kaže da su sve tri ključne državne institucije - Skupština, Vlada i predsednik Republike, formirane u skladu sa Ustavom i zakonom.

Koštunica je novinarima u Beogradu, posle glasanja na izbornom mestu 42 Stari grad, rekao da se predsednički izbori održavaju u skladu sa usvojenim Ustavom, po kome su definisane i nadležnosti izabranog predsednika.

"Uveren sam da će predsednički izbori biti demokratski, pošteni i u potpunosti u skladu sa zakonom", rekao je Koštunica, koji je na glasanje došao zajedno sa savetnikom za medije Srđanom Đurićem.

Đelić: Izbori ključni za vitalnost demokratije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da su predsednički izbori ključni za vitalnost demokratije u Srbiji.

Đelić je novinarima, posle glasanja u Mesnoj zajednici Zeleno brdo u beogradskoj opštini Zvezdara, rekao da se zbog toga nada velikoj izlaznosti građana u prvom, ali i u drugom krugu glasanja ako do njega dođe.

"Glasajte za kandidata vašeg izbora, ali najvažnije je da što veći broj građana iskoristi biračko pravo", poručio je Đelić.

Dulić: Izbori fer i demokratski

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da su svi izbori veliki ispit za demokratiju i praznik za demokratiju i da je siguran da će naše društvo i danas položiti taj ispit demokratije i da će izbori biti mirni, fer i demokratski.

"Nadam se da će građani danas izabrati put kojim će se zemlja kretati u narednim godinama. Izbori su važni, jer određuju način kojim će jedan čovek da upravlja sistemom obavljajući svoje ustavne nadležnosti u državi", rekao je Dulić posle glasanja u Subotici.

On je izrazio nadu da ćemo u ovoj godini, posle ovih predsedničkih izbora, imati prilike da ozbiljno "nastavimo put naših evropskih integracija i očuvanje našeg teritorijalnog integriteta" i da će to biti put "ne samo novoizabranog predsednika, već i ovog parlamentarnog sastava".

Dinkić: Važno da izađe što više građana

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić glasao je danas na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Marko Orešković" u Novom Beogradu.

Dinkić je novinarima, nakon glasanja, rekao da je veoma važno da na današnje predsedničke izbore izađe što više građana, jer se na njima trasira evropski put Srbije i buduća perspektiva u oblasti ekonomije.

"Očekujem da će građani podržati onog kandidata koji će pomoći da Srbija uđe u Evropsku uniju i koji će obezbediti dobre kontakte sa svim zemljama u interesu jače ekonomije Srbije i većeg zapošljavanja građana", rekao je Dinkić.

Ružica Đinđić: Očekujem pobedu evropske opcije

Članica Predsedništva Demokratske stranke Ružica Đinđic izjavila je danas da na predsedničkim izborima očekuje pobedu kandidata koji se zalaže za evropske integracije Srbije.

Ružica Đinđić je, posle glasanja na biračkom mestu Mesna zajednica 4 jul, novinarima rekla da očekuje da će pobediti kandidat koji će potvrditi evropsku budućnost Srbije i nastaviti putem evropskih integracija.

"Jedino taj put građanima Srbije obezbeđuje bolji život", ocenila je Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.