Izvor: Blic, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjava i priznanje

Izjava komandanta Kfora Rolanda Katera da bi na Kosovu moglo doći do novog nasilja ukoliko se u pregovorima, u najskorije vreme, ne dogovori budući status pokrajine, neobična je iz bar nekoliko razloga.

Prvo, Kfor je tu upravo da nasilje spreči, obuzda ako ga bude i, kako su to u više navrata ponavljali čelnici NATO, „opameti" moguće nasilnike za ubuduće. Zato je Katerov posao najmanje da se bavi procenama „šta bi bilo kad bi bilo" i da se meša u politiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Izjava vojnog zapovednika međunarodnih snaga na Kosovu, takođe, deluje više kao pretnja Srbima na Kosovu - pa posredno i zvaničnom Beogradu - nego kao upozorenje u dobroj nameri. Dakle, ako Kosovo ne bude nezavisno, nezadovoljni ekstremisti među Albancima mogli bi da nasrnu na preostale Srbe, što bi, po Kateru, „moglo da se otme kontroli".

Iz Katerove izjave moguće je izvući i bar jedan zaključak. Ekstremista je ekstremista, pa i u nezavisnom Kosovu. Da li bi nezavisnost Kosova garantovala bezbednost Srbima od ekstremista kojih, po Kateru, izgleda nije malo? Zaključak je, valjda, jasan. I na kraju, ta izjava zapravo je - priznanje: da je situacija na Kosovu, u pogledu bezbednosti nealbanskog stanovništva i uslova povratka za prognane, zapravo daleko od onog što zagovornici nezavisnosti pričaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.