Izvor: Blic, 16.Sep.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izgubljeni" stižu u Iran ali bez dodirivanja

Svetski popularna TV serija "Izgubljeni" od ove jeseni će se prikazivati i u Iranu, s tom razlikom što će iz nje biti izbačene neislamske scene oskudno odevenih glumica, kao i svi fizički kontakti između žena i muškaraca.

Vodeća iranska distributerska kuća "Silver screen" otkupila je prve tri sezone, koje su već postale veoma popularne i na crnom tržištu Irana, piše britanski Gardijan. "Silver screen" je angažovao i najbolje iranske glumce koji će sinhronizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 15 epizoda serije o ljudima koji posle opstanka na pustom ostrvu pokušavaju da se vrate u civilizaciju.

Očekuje se da će iransko Ministarstvo kulture, koje odlučuje koji filmovi i serije mogu da se emituju na televiziji, dozvoliti prikazivanje "Izgubljenih". Za razliku od ove serije, Ministarstvo još nije pristalo da da zeleno svetlo za prikazivanje serija "24", "Bekstvo iz zatvora" i "Očajne domaćice", koje se takođe uveliko prodaju po ulicama Teherana.

Davanje dozvole za distribuciju i prikazivanje "Izgubljenih" znači i blagu promenu politike, pošto su iranski zvaničnici ranije kritikovali seriju i upozoravali medije da je ne reklamiraju.

Britanski list navodi i nove izjave zvaničnika Ministarstva kulture koji tvrde da je serija pogodna za iransku publiku zato što se bavi "istočnjačkim" temama.

"Atmosfera u ovoj seriji je bliska iranskim gledaocima zbog naše klasične literature. Gledaoci sa Istoka mogu bolje da je shvate i sigurno bi im se svidela. A zbog toga što se bavi temom religije, 90 posto serije može da se prikaže bez cenzure", kaže televizijski i filmski kritičar Saed Gotbizadeh.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.