Izgubili nadu da će dobiti odštetu od države

Izvor: Blic, 04.Mar.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubili nadu da će dobiti odštetu od države

Deset porodica je izgubilo nadu da će im država isplatiti osam miliona odštete za kuće koje je oštetilo i srušilo klizište.

U naselju Poljana i posle devet godina tlo se i dalje pomera, a brdo sa 120 kuća opasno klizi. Klizište u Kuli preti da ugrozi regionalni put prema Leskovcu, železnički tunel i da pregradi korito Južne Morave.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio je da je lokalna samouprava privremeno zbrinula ugrožene, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podsetio da su mnogi vlasnici kuće i pomoćne objekte izgradili bez planova i dozvola.

Čelnik Direkcije za građevinsko zemljište i puteve Časlav Mladenović kaže da su klizišta u prigradskim naseljima proradila posle NATO bombardovanja.

- Pošto ekonomski devastirana opština nema 100 miliona dinara za sanaciju klizišta, neophodna je pomoć države. Za sanaciju klizišta u Poljani treba da obezbedimo preko 12 miliona dinara. U tom naselju završena su geološka istraživanja. Urađen je i projekat za izgradnju drenažnih kanala. Predstoji izdavanje građevinske dozvole. Do kraja godine trebalo bi da počne sanacija - rekao je Mladenović.

Zbog ugrožene bezbednosti u naselju Kula oštećene građevine napustilo je više od 20 porodica.

Sa ispucalim zidovima, betonom i fasadama kuća, razvaljenom stolarijom i baštama ispresecanim pukotinama suočili su se Blagoje Milenković, Saša Stojanović, Mladenka Vojinović, Slavka Mladenović, Bojana Stojanović i drugi meštani.

- Godinama smo se mučili, gladovali, da bismo izgradili kuće koje viša sila uništava. Žalosno je i jezivo šta nam je priroda učinila. Sada strahujemo za svoje živote, a novca nema da bar ojačamo kuće - kaže Mladenka Vojinović.

Tlo u Poljani i Kuli pomera se od 2005. godine.

Zamenik direktora Direkcije Dragan Dimitrijević naglašava da je beogradska firma “Huming” dostavila idejnu studiju sanacije klizišta u ugroženim naseljima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.