Izgradnja vetroparka pod znakom pitanja

Izvor: RTS, 23.Jun.2014, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja vetroparka pod znakom pitanja

Kompanija "Kontinental vind" saopštila da im je Ministarstvo građevine ukinulo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka u Čibuku kod Kovina. Investitor tvrdi da je investicija vredna 280 miliona evra dovedena u pitanje. Ne zaustavljamo investiciju, odgovaraju iz resornog ministarstva.

Američka kompanija "Kontinental vind" najavljivala je da će gradnju vetroparka kod Kovina početi do kraja godine. Sada ih je iznenadilo povlačenje građevinske dozvole koju su, kažu, dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre godinu dana, a koja važi pet godina.

"'Kontinental vind' je 19. juna dobio informaciju, odnosno rešenje Ministarstva građevine da je poništena naša građevinska dozvola koju smo dobili pre više od godinu dana. To dovodi do dodatne neizvesnosti ne samo u gradnji vetroparkova već generalno - u investiranje u Srbiju zato što se povlače pravosnažne dozvole", rekla je direktorka "Kontinental vinda" Ana Brnabić.

U Ministarstvu građevine tvrde da su postupili po zakonu. Podsećaju da novi zakoni o planiranju i izgradnji i energetici predviđaju da se energetska dozvola izdaje posebno za objekat i posebno za priključak za trafostanicu, za šta je nadležna "Elektromreža Srbije".

"Ministarstvo je bilo prinuđeno da, na osnovu žalbe 'Elektromreže Srbije', poništi građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine za izgradnju Vetroparka 'Čibuk'. Pokrajinski sekretarijat je, suprotno propisima, izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak", saopštilo je Ministarstvo građevine.

Stručnjaci savetuju da se što pre počne sa izgradnjom kapaciteta zelene energije. Na putu ka Evropskoj uniji Srbija, do kraja decenije, udeo obnovljive energije sa 21,2 odsto mora da poveća na 27 procenata.

"Znači, u velikom smo zaostatku što se tiče svih naših strateških planova do 2020. godine. Država je usvojila Strategiju za obnovljive izvore energije 2013. godine i mislim da treba samo dosledno da primenjuje strategiju koju je usvojila", kaže Jovanka Arsić Karišić iz Centralno-evropskog foruma za razvoj.

Srbija još nema nijedan vetropark. U naredne dve-tri godine planirana je gradnja najmanje pet vetroparkova, ukupne vrednosti oko 700 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pokrajinski sekretarijat nezakonito izdao dozvolu za gradnju vetroparka

Izvor: Radio 021, 24.Jun.2014, 10:13

Kompanija "Kontinental vind" saopštila da im je Ministarstvo građevine ukinulo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka kod Kovina.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.