Izgradnja novog studentskog doma

Izvor: RTS, 05.Dec.2013, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja novog studentskog doma

U Nišu je konačno nastavljena izgradnja novog studentskog doma, započeta pre četiri godine. Na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu trenutno se školuje oko 30.000 studenata, a kapaciteti za smeštaj onih koji su došli iz drugih gradova nije proširivan od 1974. godine.

Izgradnja novog studentskog doma u Nišu, započetog pre četiri godine , ponovo je nastavljena.

Sandra Ilijin iz Pančeva je na doktorskim studijama Elektornskog fakulteta u Nišu i u studenstkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << domu je već šestu godinu. Ovde, kaže, ima sve što joj je potrebno, a cene su prihvatljive.

"U privatnom smeštaju moramo da plaćamo i struju, i vodu, i internet, pošto je elektroncima i svima drugima internet neophodan za studije, i sve to povećava mnogo troškove, dok u domu sve to imamo u ceni sa smeštajem", kaže Sandra.

U tri doma u Nišu trenutno boravi 935 studenata, a svake godine za useljenje u studentske domove javi se najmanje dve hiljade kandidata. U poslenje četiri decenije smeštajni kapaciteti nisu proširivani, a izgradnja novog doma zaničla bi još 500 mesta.

"Mi smo došli do smanjenja kapaciteta, i jednostavno studenti, znači iz materijalno ugroženih porodica, opet kažem, kojih ima preko 95 posto, znači će imati šansu da studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Nišu, jednostavno mogu da izdrže to neko opterećenje", kaže direktor Studentskog centra u Nišu Rade Rajković.

U drugoj fazi izgradnje, koja košta 187 miliona dinara, novi dom biće zastakljen i stavljen pod krov, i dobiće deo vodovodne, elektro i kanalizacione mreže. Posle pauze, koja je trajala više od dve godine, država je obezbedila novac za nastavak radova.

"Do zastoja je došlo zbog povlačenja sredstava iz Evropske investicione banke, i to su bili problemi koji su vezani ne samo za ovaj projekat, nego za više projekata ovakve vrste", kaže predsednik Skupštine grada Niša profesor dr Mile Ilić.

Na 11, 5 hiljada kvadratnih metara biće uklonjene sve arhitektonske barijere, pa će ovde moći da borave i studenti sa invaliditetom. Ova investcija vredna je ukupno 700 miliona dinara, a očekuje se da prvi studenti uđu u dom 2015. godine.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.