Izgradili smo zemlju i posle težih stvari

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izgradili smo zemlju i posle težih stvari"

Reka Tamnava poplavila je centar Koceljeve, a bujica je odnela most na regionalnom putnom pravcu iz te opštine ka Valjevu. Meštane poplavljene Koceljeve posetio je premijer Aleksandar Vučić.

Na području opštine Koceljeva evakuisan je veliki broj porodica, a škole i vrtići ne rade.

Na osnovu onoga što je moglo da se vidi iz vazduha, čini se da ćemo se i posle kiša boriti s vodom. Oni kojima je voda na kućnom pragu tek će računati štetu. 

Zorica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Petrović kaže da joj je sestra od strica noć provela sama na spratu u kući u Koceljevi i da su je čamcima evakuisali.

Meštanin Milutin Ivanković kaže da je 60 godina gradio kuću, a da je sve otišlo sinoć za 15 minuta.

Ugroženim građanima je gotovo nemoguće dopremiti vodu i hranu, jer su prilazni putevi pod vodom, a most na putu Šabac-Valjevo je srušen.

Predsednik Opštine Koceljeva Veroljub Matić kaže da je ugroženo blizu 500 domaćinstava, a da je 150 pod vodom. "Uglavnom smo sve evakuisali, bitno je da se sačuvaju ljudski životi i to je prva stvar", rekao je Matić.

Prvu pomoć - pijaću vodu, konzerve hrane i ćebad - dostavio im je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Do tog mesta pomoć je mogla samo helikopterom.

"Vodu smo doneli da možete da preživite, sutra ćemo doneti i više vode, doći će i stari 'fapovi' da buše put, da bi mogli da dovuku cisterne da biste mogli da koristite vodu u mnogo većim količinama", poručio je Vučić.

Meštani Koceljeve ne pamte da je nekad Tamnava divljala kao prethodna dva dana.

Republički štab za vanredne situacije stanje u tom mestu ocenjuje kao katastrofalno.

"Rekao sam Veranu (Veroljub Matić, predsednik Opštine Koceljeva - prim. red.) jednu stvar, pošto me zove i plače, a meni je teško i da ga slušam kad priča o kakvoj je katastrofi reč, jer znam i koliko je i u drugim krajevima teško. Rekao sam mu - nemoj samo da kukaš, izgradili smo zemlju i posle težih stvari i težih okolnosti, obodri taj narod", rekao je Vučić.

U Koceljevi u kojoj su dve trećine opštine pod vodom kiša ne prestaje da pada. Pored samog naselja kritično je u selima duž celog toka Tamnave, od donjeg Crniljeva do Svileuve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.