Izgoreo planinarski dom u Sloveniji: Vatrogasci uspeli da spasu muzejsku zbirku

Izvor: B92, 09.Apr.2021, 11:53

Izgoreo planinarski dom u Sloveniji: Vatrogasci uspeli da spasu muzejsku zbirku

Popularni planinarski dom na području Slovenske Bistrice, smešten u blizini poznatog spomen obeležja iz Drugog svetskog rata u Sloveniji, oštećen je u požaru.

Vatrogasci su uspeli da zaštite od plamena muzejsku zbirku posvećenu legendarnoj partizanskoj jedinici Pohorski bataljon.

U Domu na Osankarici (NE) plamen je izbio sinoć nešto posle 20 časova, a oko 120 vatrogasaca uspelo je da lokalizuje požar, ali se deo zgrade srušio, rekao je za STA Branko Hojnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šef lokalne spasilačke službe.

Vatrogasci su uspeli da zaštite deo zgrade u kojoj se nalazi muzejska zbirka Pohorskog bataljona i sprečili su širenje vatre na okolnu četinarsku šumu.

Agencija navodi da još nije poznato šta je izazvalo požar i šteta tek treba da se proceni, ali da je Hojnik rekao da će ona biti velika.

Popularno odredište za planinare i bicikliste, Dom na Osankarici mesto je gde se svakog januara okuplja i veliki broj ljudi kako bi obeležili sećanje na Pohorski bataljon, čijih je 69 vojnika ubijeno nakon što ih je na brdu Osankarica 1943. napalo 2.000 vojnika nacističke Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.