Izvor: Piplmetar.rs, 15.Jul.2023, 23:30

Izgleda da Nvidia isprobava novi, bezbedniji konektor za RTX 40 grafičke karte

Novi 12V-6×6 konektor se pojavio na RTX 4070 Founder’s Edition i RTX 4090 FE, i menja noćnu moru svih RTX 4080 i 4090 vlasnika – 12VHPWR konektor. Za one koji su propustili, 12VHPWR je 12+4 naponski konektor namenjen PCIe 5.0 grafičkim kartama koji se pokazao kao veoma nebezbedan sprživši gomilu skupih grafičkih karti širom sveta u procesu ustanovljavanja te činjenice. Sada deluje da Nvidia isprobava novi, bezbedniji konektor za RTX 40 seriju grafičkih karti.
PCI-SIG, grupa koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << se bavi standardizacijom PCI konektora za protok podataka i napajanje, ista ona koja je rekla da je 12VHPWR savršeno bezbedan, objavila je da radi na unapređenoj verziji ovog konektora nazvanog 12V-6×6. Nestvarno je kako uspevaju da smisle ovako komplikovane nazive.
Nova specifikacija, nažalost nije još gotova, jer je ovo telo poznato po tome da im treba mnogo vremena da objave bilo šta, a i vreme je odmora. U međuvremenu, neki korisnici su prijavili da su videli novi konektor na 4070 i 4090 grafikama, piše Tom’s Hardware.
Reddit korisnik prackprackprack je primetio na svojoj novoj RTX 4090 Founder’s Edition skraćene pinove konektora. Ako malo bolje pogledate, deluje da su pinovi malo kraći od onih na standardnim 12VHPWR konektorima koje smo videli tokom prošle godine. Ta mala izmena u fizičkom dizajnu znači da veza mora biti jače i bezbednije ostvarena, da bi se osigurala bezbedna konekcija, a kartica (verovatno) neće moći da se uključi ako je konektor samo delimično povezan. Novi konektor ima isti maksimum od 600 vati kao i stariji dizajn.
Stvarni slučajevi oštećenja GPU-a ili napajanja usled pregrevanja ili topljenja 12VHPWR bili su relativno mali, ali su česti i dovoljno dosledni da budu zabrinjavajući, posebno kada vlasnici troše 1000 i više evra na najnoviju i najbolju grafičku kartu. Nvidia do sada nije rekla ništa o testiranju novog 12V-6×6 dizajna ili implementaciji softverskih promena koje idu zajedno sa novim hardverom. Takođe, sem Nvidia modela, niko do sada nije prijavio nijednu karticu proizvođača poput Gigabyte ili MSI sa novom konekcijom.

Reddit/prackprackprack Reddit/prackprackprack
Ovo ne treba previše da vas iznenađuje, jer je Nvidia jedan od članova PCI-SIG grupe, pa verujemo da će ova kompanija isprobavati 12V-6×6 konektor mnogo pre nego što on bude finalizovan. S druge strane, nismo baš sigurni koliko bismo voleli da neko isprobava nove konektore i nove standarde bez da nas o tome obaveštava, posebno u svetlu postojećih problema sa 12VHPWR konektorima.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.