Izvor: Nezavisne Novine, 06.Nov.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović i Bramerc: Nakon zatvaranaj MKSJ-a važna regionalna saradnja

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, razgovarao je danas u Sarajevu sa Seržom Bramercom, glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), o saradnji BiH i ovog Tužilaštva.

Osim ovoga, glavne teme sastanka bile su i regionalna saradnja u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Izetbegović i Bramerc su razgovarali o komunikaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << između državnih i entitetskih institucija, kao i ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, a sve u cilju izrade izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Na sastanku je rečeno da je regionalna saradnja potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina i da treba izbjeći politiziranje Strategije, te da je potrebno aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Nakon zatvaranja MKSJ glavni zadatak će biti na vladama i pravosudnim sistemima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu, istakunto je na sastanku, saopštili su iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman Serža Bramerca.

Sastanku su prisustvovali Igor Planinić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH  Mladena Ivanića, te Amir Ahmić, oficir za vezu pri MKSJ.

Bramerc boravi u BiH u sklopu priprema za svoj redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predstavljen Savjetu bezbjednosti UN.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović i Brammertz saglasni: Državna strategija za rad na ratnim zločinima veoma bitna

Izvor: SandzakPress.net, 06.Nov.2017

Tužilac Serge Brammertz boravi u BiH u sklopu priprema za svoj redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predočen Vijeću sigurnosti UN-a. Zatvaranjem MKSJ krajem ove godine, Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzet će preostale...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.