Izetbegović: Referendum neće imati efekte

Izvor: B92, 20.Avg.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Referendum neće imati efekte

Banjaluka -- Bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da ne zna da li će doci do referenduma u Republici Srpskoj.

On smatra da takav referendum neće moći da ima efekte, jer je odluka Ustavnog suda BiH konačna i obavezujuća i da se ne može referendumima odlučivati o takvim stvarima.

Izetbegović je ocenio i da predsednik RS Milorad Dodik vodi dvostruku politiku poredeći je sa "japanskom maskom sa dva lica".

"Imate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedno lice i jednu politiku koja se očitovala tu nedavno, pored Sarajeva, tu u Istocnom Sarajevu kada smo rešili neke bitne stvari, jako bitne za BiH, kada je BiH dobila vetar u leđa u odnosu na naš evropski put. To je jedno", rekao je Izetbegović za agenciju Anadolija, prenose Nezavisne novine.

Prema njegovim rečima, drugo je što se, paralelno tome, uporno ta politika vraća nazad i politickim sredstvima pokušava postići ono što nije postigla vojnim sredstvima - pobuđuju strasti stare 25 godina.

"Ta politika može postati robom toga duha, kojeg će eventulano izvući iz tog mulja starog 25 godina. Onako kako je Slobodan Miloševic na kraju morao da vrati ono što mu je taj nacionalisticki duh koji je on pustio iz boce naređivao", rekao je Izetbegović ocenjujući da se narod za tako nesto ne moze pitati.

"Ne možete takvu stvar da radite. Ne možete srušiti mirovni sporazum, srušicete mir u zemlji ako se to nastavi", smatra Izetbegović.

On je rekao da od institucija i međunarodnih organizacija, od svih odgovornih u BiH očekuje, da ovakve stvari zaustavljaju na vreme dok nisu dobile zamah.

"Pre svega ocekujem to od Srba, u prvom redu u BiH", rekao je Izetbegović i dodao da očekuje da sami Srbi ne dopuste neke druge, opasnije referendume.

Apsolutno je neprihvatljivo odlaganje referenduma o Danu Republike Srpske, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je, povodom planiranog referenduma 25. septembra na kome građani RS treba da se izjasne o pitanju - da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske, rekao za B92 da nikakva odlaganja ne dolaze u obzir.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.