Izetbegović: Pažljivo o osetljivim temama

Izvor: RTS, 10.Feb.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Pažljivo o osetljivim temama

BiH želi bržu normalizaciju odnosa sa Srbijom, rekao član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i dodao da neke "teške reči" vraćaju dijalog na početak. Smatram da intelektualci u Srbiji i posebno Predsednik Republike moraju da vode računa o izjavama kada govore o osetljivim stvarima, ocenio Izetbegović.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da BiH želi bržu normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da neke "teške reči" vraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalog na početak i usporavaju normalizaciju odnosa.

Izebtegović je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda istakao da mu je to posebno krivo jer je imao dobre razgovare i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa premijerom Ivicom Dačićem.

"Malo je to prošlo nezapaženo, ali sreo sam se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku dok smo čekali na prijem kod (predsednika SAD) Baraka Obame. Nikolić je otvoren i iskren čovek, ali smatram da intelektualci u Srbiji i posebno Predsednik Republike moraju zbog unapređenja odnosa i reintegracija da vode računa o izjavama kada govore o osetljivim stvarima" rekao je Izetbegović.

Izetbegović je podsetio na nekoliko izjava Nikolića u vezi sa Srebrenicom, Ratkom Mladićem, budućnošću BiH, koje su, kako je rekao, bile hladne i uvredljive.

"Vratile su nas, kao u onoj dečjoj igri 'Čoveče ne ljuti se', opet na početak. Nije kasno da se te stvari poprave", ocenio je Izetbegović i dodao da se dogovara sa Nikolićem da se u Istanbulu u narednih nekoliko meseci održi trilaterlani sastanak.

Izetbegović smatra da je pogrešno što predsednik Srbije pored Banjaluke nije posetio i Sarajevo.

"Sarajevo je glavni grad BiH. Postoji jedna pogrešna percepcija da je Republika Srpska entitet koji pripada Srbima. Republika Srpska, osim u nazivu, u svemu ostalom, u Ustavnoj definiciji jeste entitet koji pripada, pre svega, konstitutivnim narodima, a zatim i svakom građaninu BiH", izjavio je Izetbegović.

Isto je i sa glavnim gradom BiH Sarajevom u kojem su Srbi "i te kako istorijski utemeljeni i u kojem živi 350.000 Bošnjaka i oko 70.000 Srba", rekao je Izetbegović, dodajući da ne treba izbegavati Sarajevo.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Ivice Dačića, koji je nedavno dva puta bio u BiH, da treba resetovati odnose, Izetbegović je rekao da se "ne može ništa resetovati i gurnuti pod tepih smrti i patnje ljudi, ali može se biti pametniji, odgovorniji i humaniji u odnosu na budućnost".

Izetbegović smatra da BiH za nekoliko godina može biti članica NATO i da je to rešenje problema za situaciju u BiH.

"Iracionalnim protivljenjem ulasku u NATO zapravo sebi dajemo autogol, jer samo integrativnim procesima, reintegracijom na Balkanu može da se stabilizuje BiH", rekao je za Radio Beograd Bakir Izetbegović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.