Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Nema pomirenja bez pravde i istine

POTOČARI - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je danas u svom govoru u Potočarima da pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini ne može biti bez pravde i istine.

"Na ovom mjestu i na ovaj dan primjerene su samo šutnja i molitva. Ali, vrijeme u kojem živimo od nas zahtjeva da govorimo - da podignemo glas i odgovorimo onima koji još uvijek nisu razumjeli ili ne žele da razumiju zastrašujuću poruku genocida koji je ovdje počinjen", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << istakao je Izetbegović danas u obraćanju prisutnima u Memorijalnom centru.

Naglasio je da je dobro poznato šta se desilo na ovom mjestu u ljeto 1995. godine.

"Odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nakon višegodišnje opsade slomili su otpor iscrpljenih branilaca, i pogubili hiljade zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, želeći da na ovom prostoru potpuno zatru postojanje jednog naroda. Šta su, i kome su skrivili ovdje mučki pobijeni dječaci i starci, ljudi koji su branili svoje porodice i gole živote, svi do jednog, ostaće tajna zauvijek skrivena u tamnim ponorima duša zlikovaca koji su ih pobili", podsjetio je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, sva krivica 15-godišnjeg Damira Suljića i 72-godišnjeg Alije Salihovića je što su bili muslimani, Bošnjaci, i što su rođeni u Srebrenici.

"Džemila Mahmutović je pored ove, imala i krivicu ljubavi prema braći i muškoj rodbini, uz koje je ostala ne želeći ih napustiti ni pred smrću koja je dolazila. Znamo i da su Ujedinjene nacije ostale nijeme i pasivne. Danima su dobivali precizne podatke o pokoljima koji traju, imali su satelitske snimke rastućih masovnih grobnica, ali su 'Zaštićenu zonu UN-a' kukavički prepustili totalnom pokolju, koji će biti upamćen kao u najsramniji trenutak Ujedinjenih nacija i jedan od najmračnijih trenutaka ljudske civilizacije. Savjest zločinaca se nikada nije probudila. Oni i danas, kao i svih 22 godine koje su protekle, nastavljaju da skrivaju i negiraju zločin koji su ovdje počinili", poručio je Izetbegović.

Međutim, pojasnio je, savjest civilizovanog svijeta, nakon prvog šoka, ipak se aktivirala. Izetbegović je podsjetio da su se međunarodni i domaći sudovi suočili sa užasima brutalnih likvidacija, masovnih grobnica, ali i izopačenošću ideologije koja je to naredila.

"Jezivo iskustvo Srebrenice je pred sve nas, koji smo mu svjedočili, postavilo teška iskušenja i teška pitanja. Ponekad nam izgleda kao da odgovora na ta pitanja i iskušenja nema. Ali odgovora mora biti. I oni se nalaze u budućnosti ispunjenoj životom i mirom. Put do takve budućnosti vodi preko pomirenja. Ono je potrebno svima - i nama i generacijama koje dolaze. Ono je potrebno kako nikad više u Bosni i Hercegovini nijedna majka ne bi morala tražiti kosti svoje djece po masovnim grobnicama. Ali, jedno mora svima biti jasno - pomirenja i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini ne može biti bez pravde i istine", poručio je Izetbegović.

Jer, istina je, kako je kazao, jedini oslonac pred teškim iskušenjima sa kojima se suočavamo svaki put kad se izgovori riječ Srebrenica. Samo ojačani istinom bićemo u stanju da se odupremo tim iskušenjima.

Zato, danas, naglasio je, sa ovog za nas svetog mjesta, još jednom upućujemo poziv srpskom narodu i njegovim političkim, vjerskim i intelektualnim elitama da prihvate istinu i prestanu poricati genocid koji je ovdje počinjen - da konačno učine taj korak ka istinskom pomirenju i boljoj budućnosti za sve nas.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 71 žrtve, među kojima je i sedam maloljetnika.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve, a traga se za još oko hiljadu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.