Izetbegović: Izvinjavamo se za nevino pobijene

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Izvinjavamo se za nevino pobijene

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da se izvinjava za svakog nevinog čoveka koga je ubila Armija BiH.

"Za svakog nevino ubijenog čoveka koga je ubila Armija BiH ja se izvinjavam", rekao je Izetbegović u "Kažiprstu RTV B92", navodeći da je svaka nevina žrtva jednaka...

On je dodao je za institucionalno izvinjenje za zrtve tokom rata u BiH potreban "unutarbosanski kompromis"

"Kada saberete sve žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Armije BiH za četiri godine rata, to je manje nego što je žrtava bilo za sat vremena u Srebrenici", rekao je Izetbegović, ocenivši da je u BiH nastavljena borba za pozicije između triju naroda posle Dejtona, ali da je "bolje 100 godina pregovarati nego jednu godinu ratovati".

"BiH ima četiri miliona stanovnika. Nema razloga da ratujemo i da u pravimo jedni drugima problema", rekao je Izetbegović i dodao da je raspad Jugoslavije i rat mogao biti izbegnut .

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i BiH bolji su posle usvajanja Deklaracije o Srebrenici i posete predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici i potrebno je nastaviti ka normalizaciji.

Izetbegović je predložio potpisivanje zajedničke deklaracije Srbije i BiH u kojoj bi se daklarativno dve države okrenule budućnosti. On je najavio da će odnosi sa novoizabranim Predsednikom RS Miloradom Dodikom biti usklađeni i da će raditi zajedno.

"Dodik neće nastaviti da pravi krize u BiH iz interesa", naveo je on, rekavši da se "ne može biti Vili Brant, ukoliko neko pokušava da nastavi Karadžićev projekat".

On smatra da su potrebni dogovori BiH i Srbije, usvajanje novih deklaracija i rešavanje otvorenih pitanja između dveju država poput pitanja granica i da bi jedan od koraka trebalo da budu i uzajamne posete visokih zvaničnika Srbije i BiH.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da izjava Bakira Izetbegovića, da se izvinjava za svakog nevinog čoveka koga je ubila Armija BiH, predstavlja pozitivan korak ka opštem pomirenju u regionu.

"Pozdravljam tu izjavu, ona je veliki korak napred i time na neki način svi zajedno možemo doprineti bržem međusobnom pomirenju", rekao je Dačić novinarima u pauzi Desetog srpskog ekonomskog samita.

On je napomenuo da je Srbija opredeljena za razvoj dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, "bez obzira što je proteklih godina bilo različitih tonova iz te države".

Dačić je dodao da je mnogo veći interes Srbije da pronađe zajednički jezik sa zemljama u okruženje nego sa "nekim državama koje su hiljadu kilometra udaljene a predstavljaju deo evropske porodice".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.