Izdavači podmićuju prosvetare

Izvor: Večernje novosti, 18.Feb.2013, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdavači podmićuju prosvetare

IZDAVAČI uveliko po školama reklamiraju svoje udžbenike za sledeću školsku godinu, a pojedinim učiteljima nude poklone, procenat od zarade, čak i opremu za školu, ako izaberu baš njihove udžbeničke komplete. Za 20 udžbenika koje naruči za svoje odeljenje, nastavnik dobije poklon, škola interaktivne table, a nastavnici se pozivaju čak i da budu saradnici u prodaji, uz ”procenat”. Na nepostojanje kriterijuma prilikom biranja udžbenika ukazano je i u poslednjem izveštaju OECD o >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << stanju u školama. Čak i oni pominju korupciju nastavnika, kao i da se izbor učila vrši u zamenu za pomoć koju izdavač daje školi. Na isto upozorava i izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije, dostavljen prošle nedelje Skupštini Srbije. - Ukazali smo na sve probleme u vezi sa izdavanjem i odabirom udžbenika i upozorili na mogućnost sukoba interesa, jer su recenzenti koji odobravaju rukopise tajni, pa ne može da se zna da li imaju privatne veze sa izdavačem i autorima - objašnjava Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije. - Davanje poklona nastavnicima je krivično delo, i to je posao za policiju.UČITELjI BIRAJU OD pojedinačnih primera korupcije spornije je to što ne postoje nikakvi kriterijumi za odabir. Nastavnik ispred sebe ima pet udžbenika iz matematike i nema pravilnik po kome će da odabere najbolji. Ne zna da li treba da bira po izgledu, ceni, sadržaju... A ako uzmemo u obzir da su svi dobili licencu i ispunili jednake uslove, ispada da su svi udžbenici istog kvaliteta - upozorava Dejan Jovanović. Da sumnji na mito u školama ima, ali i da je te slučajeve teško dokazati, potvrđuje Velimir Tmušić, načelnih republičke prosvetne inspekcije: - Naš deo posla je da proverimo jesu li poštovali procedure za nabavku udžbenika. Neke slučajeve u kojima ima sumnje na korupciju prosledili smo policiji, ali još nemamo povratne informacije. A da se pojedini izdavači služe različitim ”trikovima” kako bi poboljšali prodaju i profit, potvrđuju i u Zavodu za udžbenike. - Tržišna utakmica nije ravnopravna i sve iz izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije je tačno - tvrdi Dejan Jovanović, pomoćnik direktora Zavoda. On kaže da se na ”terenu” može naići na flajere izdavačkih kuća koje nude različite pogodnosti nastavnicima. Ovakve ponude mogu da se nađu i na pojedinim sajtovima izdavača.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izdavači podmićuju prosvetare

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2013, 09:38

Izdavači po školama reklamiraju svoje udžbenike za sledeću školsku godinu, a pojedinim učiteljima nude poklone, procenat od zarade, čak i opremu za školu, ako izaberu baš njihove udžbeničke komplete.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.