Izdato upozorenje: Najveći gradovi na udaru

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 13:27

Izdato upozorenje: Najveći gradovi "na udaru"

Najveći kineski gradovi izdali su upozorenje na vrućine.

Prema prognozi meteorologa u kineskoj prestonici Pekingu danas se očekuje temperatura od 36 stepeni Celzijusa.

Kina se priprema za još jednu godinu sa rekordno visokim temperaturama koje bi mogle da ugroze snabdevanje električnom energijom, poljoprivredne radove i useve i uspore ekonomiju, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Nekoliko kineskih provincija se još u martu našlo na udaru toplotnih talasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a u provinciji Junan nedavno su izmerene temperature vazduha iznad 40 stepeni Celzijusa, što je rezultiralo opterećenjem elektro-mreže jer se u milionima domćinstava bili uključeni klima uređaji.

U proteklih nekoliko dana, provincije Šandong i Peking izdale su upozorenja o toplotnom talasu, a u gradovima Đinan, Tjenđin i Džengdžou najavljene su temperature do 37 stepeni Celzijusa.

Kineska meteorološka služba je upozorila sve lokalne samouprave da se pripreme za ekstremne vrucine ove godine.

Toplotni talasi se sporadično javljaju uoči letnje sezone što je posebno zabrinjavajuće za sektor poljoprivrede.

Oštećeni usevi bi mogli da povecaju cene hrane i da pogoršaju inflaciju, što bi se negativno odrazilo na kinesku ekonomiju koja nastoji da se oporavi od posledica trogodišnje politike nulte tolerancije na kovid-19 koja je zaustavila ekonomski rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.