Izdato crveno upozorenje: Besne požari

Izvor: B92, 05.Avg.2023, 19:12

Izdato crveno upozorenje: Besne požari

Više od 1.100 vatrogasaca i 14 kanadera bori se sa šumskim požarom u okrugu Kastelo Branko, u centralnom Portugalu.

Iz civilne zaštite su saopštili da bi zbog visokih temperatura i vetrova gašenje moglo da potraje danima, prenosi Rojters.

Dim od požara koji je uništio oko 60 kvadratnih kilometara šume i šiblja, stigao je do svetišta Fatima, udaljenog oko 100 km gde se stotine hiljada hodočasnika okupilo da vide papu Franju, koji je danas posetio to sveto mesto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vlasti su evakuisale oko 100 seljana iz predostrožnosti, a za sada nema prijavljenih žrtava, niti štete na kućama zbog vatre. Portugalska državna meteorološka agencija prognozirala je temperaturu do 40 Celzijusa u nedelju u okrugu Kastelo Branko.

Takođe je izdato crveno upozorenje u prestonici Lisabonu, nekih 200 km jugozapadno, gde se očekuje se da će poslednjeg dana papine posete temperatura dostići 41 stepen Celzijusa. Avgust je obično najtopliji mesec u godini u Portugalu.

Ekstremno vreme u julu izazvalo je haos širom planete, a rekordne temperature u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i delovima južne Evropa izazivaju požare, nestašicu vode i porast hospitalizacija zbog tegoba izazvanih toplotnim talasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Portugalu besne šumski požari: Više od 1.000 vatrogasaca i 14 kanadera bori se sa vatrom

Izvor: 24sedam.rs, 05.Avg.2023

Iz civilne zaštite su saopštili da bi zbog visokih temperatura i vetrova gašenje moglo da potraje danima

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.