Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2017, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdata Interpolova potjernica za kineskim milijarderom

PEKING - Interpol je izdao crvenu potjernicu za kineskim milijarderom Guom Venguijem koji je zaprijetio da će razotkriti korupciju kineske vladajuće Komunističke partije.

Potjernica je izdata uoči njegovog intervjua na američkoj stanici Glas Amerike.

Guo je dao intervju za Glas Amerike na kineskom jeziku, međutim intervju je prekinut nakon 80 minuta iako je planirano da traje tri sata.

Takav potez Glasa Amerike izazvao je sumnje da je došlo do miješanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kine, što je stanica demantovala, prenio je AP.

Intervju je obavljen šest sati nakon što je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kand saopštio da je Interpol izdao crvenu potjernicu za Guom, pod optužbom da je podmitio bivšeg obavještajnog zvaničnika.

Guo je tajkun nekretnina, a na vrhuncu karijere bio je 73. najbogatiji čovjek u Kini.

On je nestao sa javne scene 2014. godine, a pojavio se posljednjih mjeseci, tvrdeći da posjeduje dokaze o elitnoj korupciji, koju želi da objelodani zarad dobrobiti Kine.

Ove godine napravio je i nalog na društvenoj mreži Twitter, gdje redovno kritikuje vladajuće organe Kine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.