Izvor: Mondo, 24.Avg.2017, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbrišite vremensku prognozu s telefona, evo zašto

Izgleda da jedna od najpopularnijih aplikacija vremenske prognoze „njuška“ po našim stvarima, koje ne bi trebalo da dira i podatke šalje trećim stranama…

Vremenska prognoza AccuWeather navodno je, prema dokazima bezbednosnih istraživača, sakupljala podatke iOS (i verovatno Android) korisnika o njihovom kretanju i lokacijama koje su posetili i to slala kompanijama, koje su te podatke monetizovale, odnosno prodavale. Navodno, AccuWeather je ovo radio čak i onda >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kada je lokacija na uređaju bila isključena.

Ovo se odnosi na aplikaciju AccuWeather koja se nalazi na iOS i Android prodavnici, ne na informacije AccuWeather prognoze, koje neki telefoni povlače u vidžete sa sajta AccuWeather.

Iako za Android korisnike nema konkretnih dokaza, osim što se sumnja da prati korisnike, za iOS je nedvosmisleno dokazano da AccuWeather prati korisnike čak i ako je aplikaciji isključena opcija za pristup lokaciji. Sigurnosni istraživač, koji se inače bavi pronalaženjem ranjivosti u mobilnom softveru utvrdio je da je AccuWeather za oko 36 sati poslao više od 16 puta podatke o korišćenju telefona i njegovom vlasniku kompaniji Reveal Mobile. Podaci koje je aplikacija poslala su tačne GPS koordinate, putanje kretanja, BSSID podatke Wi-Fi rutera na koje je telefon bio nakačen i podatak da li je Bluetooth uključen ili ne.

Kako izgleda vremenska prognoza u virtuelnoj realnosti

Kompanija kojoj su podaci slati rekla je na svom sajtu da je te podatke koristila za profilisanje korisnika, bolje razumevanje njihovog kretanja i da bi mogla da razlikuje posete poslu od poseta domu.

Kompanija AccuWeather je za portal Mashable otkrila da je istina da je zbog propusta u kodu aplikacija slala podatke o Bluetooth i Wi-Fi vezi, ali da nije sakupljala niti slala podatke o koordinatama i GPS putanjama. Prema toj izjavi, AccuWeather je posvećen maksimalnom poštovanju privatnosti korisnika i ne bavi se prodajom njihovih informacija niti njihovom distribucijom.

Kompanija Reveal Mobile, zajedno sa AccuWeather radi na ispravljanju svih propusta, koji su nenamerno (navodno) doveli do slanja bilo kakvih podataka o korisnicima izvan aplikacije. Takođe, kompanije su u izjavi navele da će nakon ažuriranja aplikacije, koje će uslediti za najviše 24 sata biti prenošeno nula podataka izvan aplikacije.

Ako imate AccuWeather aplikaciju na telefonu - izbrišite je ili je ažurirajte čim nadogradnja bude dostupna, jer nikad se ne zna…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.