Izborni proces je krenuo

Izvor: B92, 19.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izborni proces je krenuo"

U Njujorku se u ovom trenutku održava sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu. Sednica je zatvorena za javnost, ali ono što znamo jeste da je premijer Srbije Vojislav Koštunica od Saveta bezbednosti i UN-a zatražio nastavak pregovora o statusu Kosova. Premijer Srbije je u Savetu bezbednosti večeras rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da je na Savetu bezbednosti odluka da li će prvi put u istoriji UN-a biti doneta odluka da protivno volji jedne demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države, i to člana osnivača UN-a, budu promenjene njene međunarodno priznate granice. Sa druge strane, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji takođe prisustvuje sednici, ali ne u svojstvu predsednika Kosova, već privatnog lica, pozvao je Savet bezbednosti da prizna jedinstvenost kosovskog slučaja i otvori vrata nezavisnosti pokrajine. O sednici Saveta bezbednosti, o predstojećim predsedničkim izborima, odnosima unutar vladajuće koalicije i radu Parlamenta, večeras razgovaram sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem. Gospodine Duliću, dobro veče.

Dulić: Dobro veče.

B92: Evo, čuli smo, za sada nema novih vesti iz Njujorka, ovo što znamo to su stare pozicije. Kakva su Vaša očekivanja od sednice Saveta bezbednosti?

Dulić: Mislim da na kraju danas neće biti ništa spektakularno, već sad se čuje da će biti još sednica Saveta bezbednosti na kojima bi moglo da se razgovara o Kosovu. Pozicija koju je danas izneo premijer Koštunica je pozicija koju Srbija zastupa već duže vreme u prošlosti. Ja se nadam da će se ipak prekomponovati i te snage unutar Saveta bezbednosti, unutar svih onih država koje danas upravljaju faktički svetskim tokovima, i da omoguće da se organizuje ponovo jedna runda pregovora, gde bi se eventualno ipak kročilo sa tih nekih zaleđenih pozicija, pre svega albanske strane, i možda u iznalaženju nekog kompromisa koji bi doprineo da se ovde kod nas na Balkanu desi nešto što je, po meni, možda najvažnije, a to je jedno fer rešenje koje će doprineti da otpočne jedan istorijski proces pomirenja Srba i Albanaca. Jer, kada se priča o Kosovu možda se malo kod nas razgovara o tome, ali mi smo društvo koje želimo da jednog dana budemo u EU, koji želimo da delimo evropske vrednosti, koji bismo želeli da budemo deo te jedne velike porodice, a zaboravlja se da su danas Srbi i Albanci dva naroda koja su hronično posvađana već poslednjih mnogo decenija ili možda čak stotina godina i da je potrebno najzad otpočeti razgovore, pregovore, otpočeti taj proces pomirenja, koji bi se na kraju završio time da se neke od budućih generacija više ne gledaju popreko i ne traže razloge za neku međusobnu mržnju u nekim stvarima iz prošlosti. Ja mislim da je za početak procesa pomirenja između Srba i Albanaca, kao jedan preduslov za jedan dugotrajan mir na Balkanu, pre svega potrebno da se nađe jedno fer rešenje za Kosovo, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, ja se nadam da će do toga i doći.

B92: Koliko je to realno, gospodine Duliću? I hoću da Vas pitam to posebno u kontekstu onoga što je Fatmir Sejdiu danas rekao u Savetu bezbednosti, a rekao je između ostalog, zapravo naglasio je između ostalog tzv. rešenost kosovskih Albanaca da spreče eventualno izbijanje nasilja. E sad, ako bismo bili malo manje nego dobronamerni, mogli bismo u ovome da nađemo možda i elemente nekog mogućeg, ja to ne tvrdim naravno, pitam Vas za mišljenje, nagoveštaja nekog mogućeg raspleta u slučaju da Savet bezbednosti ili međunarodna zajednica ne izađu u susret zahtevima kosovskih Albanaca. To je nešto što zahteva analizu, a naravno upozorava i traži brigu i oprez.

Dulić: Što se tiče pozicije albanske strane, ona je već dugo vremena poznata. Što se tiče ove pretnje nasiljem, ta pretnja nasiljem je uvek u ovom procesu stajala kao jedna od opcija koja je i međunarodnu zajednicu brinula. Jer, ne samo da ukoliko izbije nasilje na Kosovu da ono može da se prelije u ceo region, nego bi bile ugrožene i međunarodne snage i međunarodna administracija koja je danas na Kosovu, i to je jedna od stvari koju očigledno danas albanska strana potencira kao dodatni adut u procesu pregovaranja i borbe za njihov očigledan cilj, a to je nezavisno Kosovo. Ja mislim da je, sa druge strane, dobro da je naša strana pokazivala sve vreme jedan ogroman demokratski kapacitet i da je ipak potencirala pravne argumente i istorijske argumente kao nešto što bi bila osnova našeg pregovaračkog tima. Mislim da bi pretnja nasiljem i sa naše strane otežala našu poziciju. Sve u svemu, nadam se da ćemo nakon ove sednice Saveta bezbednosti imati prilike da ponovo svi sednemo, tamo gde treba da se sedne, a to je pre svega Parlament, i da iscrtamo neke nove smernice za taj budući proces. Taj proces mora da traje, taj proces na kraju zaista mora da dovede do nečega što bi bilo prihvatljivo za obe strane. Siguran sam da bi to stabilizovalo prilike, mislim da bi katastrofalno bilo za Kosovo i za Srbiju i za ceo region ukoliko bi iko i pomislio da provocira nasilje.

B92: Ako dođe do rešenja koje je nepovoljno za Srbiju, do toga da se prosto pitanje Kosova iseli iz Saveta bezbednosti, jer u njemu očigledno teško može biti konsenzusa, i dođe do unilateralnog priznanja Kosova, kako će reagovati Republički parlament? Pretpostavljam da će doći do izglasavanja nove rezolucije. Šta bi u njoj moglo biti? To Vas pitam zbog toga što ste predsednik Parlamenta i znate kako dišu pojedine poslaničke grupe. Šta možemo očekivati od te sednice i od rezolucije srpskog parlamenta?

Dulić: Dobro, to je sad jedno hipotetičko pitanje, ali ono je, naravno, realno.

B92: Naravno, ja Vas pitam u kontekstu realnosti.

Dulić: Postoji realna opasnost da se to desi u nekom narednom periodu, a postoji, naravno, i šansa da se desi nešto drugo. Mi ćemo sledeće nedelje imati sednicu u vezi situacije sa Kosovom, imaćemo izveštaj pregovaračkog tima, imaćemo verovatno i jednu novu rezoluciju koju bi Parlament trebalo da usvoji. Ono što je meni važno kao predsedniku Parlamenta jeste da ta sednica bude demonstracija saglasnosti svih političkih opcija oko smera i pravca u kome naša država želi i dalje da vodi svoju državnu politiku vezanu za Kosovo, da to bude sednica na kojoj će se, naravno, posle verovatno oštrih debata, verovatno razmene argumenata i mišljenja, ipak doći do jednog teksta koji bi bio dalja osnova za pregovore i za procese koji bi se na Kosovu dešavali, to je jako važno. To je važno iz razloga što daljim koracima koji bi se eventualno dešavali na Kosovu mi možemo da očekujemo komplikovanje situacije. Mislim da bi dodatno komplikovanje bilo da se srpski parlament ne složi oko tih nekih ključnih koraka. Kad kažem ’srpski parlament’ mislim na najveće političke opcije, tu naravno pre svega mislim na stranke vladajuće koalicije i velike stranke opozicije. Ono što je takođe važno, vidim da je danas bila jedna najava da je moguće da i neće doći do saglasja oko novog teksta zbog toga što traje predizborna kampanja, mislim da je to pogrešan pristup. Mislim da u ovoj fazi sada, kada imamo sednicu Saveta bezbednosti, kada očigledno neće biti nikakvih zaključaka koji bi eventualno poništili rezoluciju 1244 ili doprineli da vrlo brzo dođe do eventualno samoproglašenja nezavisnosti od strane kosovskih Albanaca i unilateralnog priznanja, mislim da bi bilo jako dobro da demonstriramo jedinstvo i saglasnost oko daljih koraka koje bi naša država preuzela. Dakle, ja ću učiniti sve sa svoje strane da Parlament postigne taj konsenzus, i učiniću sve sa svoje strane da, naravno, ta sednica protekne u jednoj demokratskoj atmosferi argumentovanih rasprava i debata, ali sa jednim dokumentom koji bi trebalo da bude zaista snažan argument za dalje pregovaranje našeg pregovaračkog tima.

B92: Dotakli ste sada jednu veoma važnu, a moguće je ključnu stvar za budućnost Srbije, a to je pitanje – U kojoj meri je Vlada stabilna? Može li Vlada da preživi nezavisnost Kosoova? To je pitanje koje imam za Vas u ovom trenutku.

Dulić: To je dobro pitanje, a opet se, naravno, krećemo u jednom području hipoteze da li će se to desiti u nekoj budućnosti ili neće. Mi smo mnogo puta sad u neposrednoj prošlosti imali neke datume nakon čega je trebalo da dođe do nezavisnosti Kosova, pa se to nije desilo. Sećamo se i Ahtisarijevog plana, pa smo onda dobili dodatne pregovore od 120 dana. Sećamo se i nekih perioda pre toga, kada su i analitičari i različiti prognozeri, poznavaoci međunarodne politike, govorili da će Kosovo sigurno biti nezavisno 2004, 2005, 2006, pa se to nije dešavalo. Ja verujem da će ipak tu razum prevladati, bez obzira što je činjenica da je sada sve veći pritisak i od strane međunarodnih faktora i od strane kosovskih Albanaca da se taj proces privede kraju. Da li će Vlada preživeti ili neće, ja to ne znam, videćemo. Ono što je važno jeste da u ovom trenutku svi politički faktori, bili oni u poziciji ili opoziciji, potvrde da se pre svega u Srbiji obezbedi ona vrsta stabilnosti koja je neophodna za nesmetano funkcionisanje svih institucija, a tu pre svega mislim, naravno, i na Parlament i na sve druge institucije, i da čak i takav jedan negativan scenario dočekamo kao jedna ozbiljna država, sa ozbiljnim strukturama i sa ozbiljnom mogućnošću da reagujemo, i to je ono što je jako važno. Ja bih ipak voleo da se sad izbegne to neko govorenje ’šta bi bilo kad bi bilo’, ja se nadam da do toga neće doći.

B92: U redu, ali hajde da pitanje svedem na jedan drugi plan. Kakav je Vaš stav lični i stav DS-a, da li Srbija treba da nastavi borbu za očuvanje Kosova, po cenu evropskih integracija, ako se desi da ono bude priznato od većine zemalja EU i SAD-a?

Dulić: Znate kako? Neprestano sada tu postoje neka dva stava. Mislim da u ovom trenutku neke političke stranke koriste izjave pojedinih lidera zemalja koje su članice zemalja EU, vezano za nezavisnost Kosova. Za mene je validna izjava Havijera Solane od pre nekoliko dana, koji je rekao da su ta dva procesa potpuno odvojena. Dakle, proces rešavanja konačnog statusa Kosova, koji je danas u UN-u, koji je proces koji dugo traje, koji je imao različite faze pregovora, koji ima neki svoj tok, i sa druge strane proces evropskih integracija, koji se zaista tiče strukturalnih, društvenih i političkih promena u Srbiji i predstavlja jedan temelj i osnov za bolju budućnost svih građana naše zemlje i za ulazak u porodicu naroda u kojoj su sve zemlje osim Zapadnog Balkana, a postojala bi opasnost da budu sve zemlje osim Srbije.

B92: Ali, koliko je validna izjava, recimo, bivšeg koordinatora pregovaračkog tima za Kosovo, gospodina Kojena, koji predlaže Skupštini da donese rezoluciju kojom će obavestiti EU da mi nećemo potpisati ugovor o stabilizaciji i asocijaciji ako Unija prizna nezavisnost Kosova?

Dulić: Dobro, nije mi validna izjava gospodina Kojena. On je jedan ozbiljan stručnjak i analitičar, čovek je učestvovao u pregovorima, ima pravo na svoj stav. To nije samo njegov stav, ima puno poslanika danas u Parlamentu koji verovatno imaju sličan stav, ali hajde da vidimo kako će Parlament da se izjasni po tom pitanju vrlo brzo. U ovom trenutku Parlament ima nekoliko postojećih dokumenata i ja kao predsednik imam obavezu da se držim njih, a jedan je rezolucija o Kosovu, koja je dala mandat pregovaračkom timu. Na kraju krajeva, imamo Ustav koji definiše prosto stav svih državnih organa vezano za status Kosova, jer ste me pitali kako bismo mi delovali, reagovali. Dakle, postoji ustavni okvir koji je vezan za to, i sa druge strane postoji rezolucija Narodne skupštine o pridruživanju Srbije EU, koji je takođe dokument Narodne skupštine kojeg se držimo. Ukoliko neko misli da je vreme da se ti procesi prekinu, onda bi trebalo da promeni ta neka ključna dokumenta koja je naš Parlament doneo i da eventualno predloži neka druga dokumenta, a ja se nadam da do toga neće doći. Dakle, mislim da bi idealno bilo za Srbiju da se bori za Kosovo, da se bori za svoj teritorijalni suverenitet, jer na to ima puno pravo, ne samo pravo bazirano na našem Ustavu, jer ovo ne mora da bude obavezujuće za sve, ono mora da bude obavezujuće za državne organe, to je pre svega pravo koje je vezano za neke osnovne, bazične principe međunarodnog prava. I sa druge strane, mislim da je dobro za Srbiju da se bori za proces evropskih integracija zbog toga što proces evropske integracije suštinski predstavlja reforme i promene kompletnog sistema, približavanje naših vrednosnih merila, institucionalno funkcionisanje i ekonomije jednom razvijenom svetu. Katastrofalno bi bilo da se taj proces modernizacije našeg društva zaustavi u ovoj fazi, jer bi to značilo da bi svet odlazio dalje, a da bi Srbija opet ostala samoizolovana, što mislim da bi bilo tragično.

B92: To je zapravo poslednje pitanje koje imam za Vas u ovom bloku, jer se sećam da smo kod formiranja Vlade izgubili šest meseci. Tu nije samo vreme, tu je, ekonomisti su izračunali, najmanje jedno dve milijarde evra u odnosu na projektovan priliv stranih investicija, koji je bio potpuno realan, bio je gotovo na dohvat ruke. Dve milijarde evra je veoma mnogo radnih mesta. Gospodine Duliću, da li može da se desi da sad u tom procesu unutarkoalicionih rasprava, planiranja budućih reakcija Vlade i države, mi zapravo opet izgubimo nekoliko meseci ili godinu dana?

Dulić: Svaki sekund gubljenja vremena Srbiji je itekako dragocen.

B92: To građani Srbije odlično znaju, ja zato i pitam.

Dulić: Apsolutno se slažem, čak se slažem i sa vama da su predugo trajali razgovori oko formiranja Vlade.

B92: Koštali su dve milijarde evra, tako kažu ekonomisti.

Dulić: Moguće je da su toliko koštali, a koštale su i mnoge druge stvari koje su nam se kasnije dešavale. Mi tek sad imamo stabilizaciju političkih prilika u odnosu na taj period kada je formirana Vlada, tako da ja vas u potunosti razumem, i bilo bi dobro da Srbija više ne izgubi nijednu sekundu.

B92: Gospodine Duliću, raspisali ste pre nekoliko dana izbore, a ima čak i onih koji osporavaju legalnost ovog Vašeg poteza. Doduše, to se sada već retko čuje, ali Vaš glavni koalicioni partner DSS osporila je legitimnost ovog poteza, smatrajući da je koalicioni sporazum prekršen, da niste smeli da donesete takvu jednu odluku bez saglasnosti Vašeg koalicionog partnera, u tom smislu ona, kažu iz DSS-a, nije legitimna. E sada, DSS će, kako su najavili u toj partiji, za vikend razmatrati ovaj potez i zauzeti svoj stav. Ja Vas sad pitam – Šta Vi očekujete? Da li možda imate nekakvu moguću viziju kako bi ovaj potez mogla primiti, u svetlu konkretnih poteza, DSS?

Dulić: Mislim da je potrebno da sad racionalne glave, u suštini, svi sednu i razgovaraju o stvarima koje su se desile u sad neposrednoj prošlosti i o stvarima koje bi trebalo da se dese u budućnosti. Ja mislim da je jako važno, upravo zbog stabilnosti o kojoj sve vreme pričamo u ovom proteklom segmentu ove emisije, Srbiji je potrebna stabilnost. Srbiji sad u ovom trenutku ne treba bilo šta što bi destabilizovalo političke prilike, jer se to odmah oseti. Oseti se u našoj ekonomiji, oseti se na berzi, oseti se u Parlamentu, oseti se u drugim institucijama, oseti se među građanima, koji onda imaju određeni stepen zabrinutosti u kom pravcu se mi, u stvari, krećemo. Što se tiče legaliteta i legitimiteta te odluke, ja o tome više ne želim da pričam. Najbolja potvrda da li je ta odluka bila legalna jeste činjenica da danas imamo već dva predsednička kandidata koji su prikupili potpise i predali, da imamo prosto izborni proces koji ide svojim tokom i koji će se sigurno završiti predsedničkim izborima, i sa druge strane da imamo veliki broj partija koje u ovom trenutku skupljaju potpise. Hiljade aktivista je danas na terenu koji skupljaju potpise, verovatno je hiljadu plakata koji se štampaju u štamparijama. Dakle, izborni proces je krenuo. Što se tiče pitanja konsultacija sa koalicionim partnerom, vi ste to stavili u okvir legitimiteta. Jedina stvar koja mene obavezuje...

B92: Nisam ja, stavio je Vaš koalicioni partner DSS.

Dulić: Jedina stvar koja mene obavezuje jeste Ustavni zakon, nikakvi koalicioni dogovor nije važniji od toga. Dakle, Ustavni zakon je jasno definisao kada izbori treba da se raspišu. Ja sam koristio prosto instrumente koje mi je taj Ustavni zakon dao i u skladu sa tim, poštujući Ustav, poštujući Ustavni zakon, ja sam izbore raspisao sa čvrstom verom da je neophodno da se izbori dese što je pre moguće, da bi novi ljudi koji će biti izabrani imali puni kapacitet da završavaju sve ove procese o kojima smo malopre pričali i da stabilizuju situaciju u zemlji pred izazovima koji nas čekaju u budućnosti. Evo, da povučemo paralelu, i kosovski Albanci su, na primer, imali izbore pre nekih mesec dana. Oni imaju mnogo veći sada legitimitet da pregovaraju o budućem statusu Kosova zbog toga što su novoizabrani organi. Nijednog trenutka se nije postavljalo pitanje da li su ti izbori trebali da se dese ili ne u procesu pregovaranja, slična situacija je i kod nas u Srbiji. Dakle, ljudi koji budi izabrani, kako na predsedničkim izborima, tako i vrlo brzo na lokalnim, pokrajinskim izborima, treba da budu ljudi koji će imati pun legitimitet da se suoče sa izazovima koji nas čekaju, što pre to bolje. Upravo sad se vraćam na ovu temu o kojoj smo malopre razgovarali, a to je pitanje vremena. Dakle, Srbija nema više vremena za gubljenje. Mi nemamo vremena da stalno odlažemo procese u društvu koji su neminovni da se dese.

B92: Da, ali nisu građani Srbije rekli da ste Vi to nelegitimno uradili, to je rekao Vaš koalicioni partner. Hajde da Vas pitam, dozvolite da napravim digresiju – Da li je rešena ta misterija stručnih službi iz Vlade koje tvrde da Vi to niste uradili u skladu sa zakonom? Možete li da zamislite situaciju u kojoj će i DSS i SRS da prihvate, naravno, Vašu odluku, da idu na izbore, ali da pokušaju Vas da smene u Parlamentu, da Vas smene jer mogu da imaju većinu sa opozicijom?

Dulić: Mislim da bi u ovom trenutku najvažnija stvar bila da ti izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi, da se stvori klima u društvu koja je neophodna da ti izbori imaju svoj pun legitimitet, da se ne desi ništa u izbornoj kampanji što bi poremetilo taj proces i da čovek koji bude izabran za predsednika Srbije može da nastupi i da radi svoj posao kako treba, da ga niko ne delegitimizuje od samog starta, mislim da je to prva važna stvar. Druga važna stvar jeste da svi racionalno posmatramo procese koji će se pred nama dešavati. Mislim da je svima važno da se sada zaista, kao što sam rekao, situacija stabilizuje. Ukoliko naš koalicioni partner DSS u toku vikenda donese neke drugačije odluke, to će prosto biti njen stav. Ja mislim da bi bilo prirodno, mislim da bi bilo racionalno, mislim da bi bilo normalno, mislim da bi bilo, na kraju krajeva, i fer da kada imate koalicione partnere sa kojima upravljate određenim sistemom koji se zove Vlada Republike Srbije, kada imate koalicione odnose u Parlamentu, da onda zahvaljujući tim koalicionim odnosima podržite čoveka koji ispred koalicije ide na predsedničke izbore, ja mislim da je to normalno. Ali, ukoliko se donesu drugačije odluke, prosto to će biti njihov stav, ne znam šta će se u budućnosti dešavati.

B92: To će biti važno i za DS, jer pitanje je...

Dulić: Biće važno, naravno.

B92: ... da li i u kojoj meri se zapravo sužava perspektiva pobede predsednika Tadića i predsednika DS-a ukoliko ne dobije podršku glasača DSS-a.

Dulić: Hajde da to ostavimo građanima Srbije, hajde da to ostavimo biračima, da ostavimo, na kraju krajeva, i predsedničkim kandidatima da prikupe tu podršku na osnovu svojih programa.

B92: Ali, ja hoću da Vas pitam – Da li Vi nešto znate o stavu DSS-a?

Dulić: U ovom trenutku stav DSS-a je da će se odlučivati nakon današnjeg dana i da će imati svoje stranačke organe u toku vikenda. Ja mislim da će oni doneti jednu racionalnu odluku, koja će potvrditi stabilnost postojeće koalicije i koja će doprineti da ona nastavi da funkcioniše, i da institucije koje su proistekle iz ove političke koalicije nastave da funkcionišu, i da će kandidat te koalicije dobiti podršku, mislim da bi to bilo najbolje i za DSS.

B92: Ako DSS odluči da izađe iz koalicije, da li će to značiti automatski nove izbore u Srbiji?

Dulić: U ovom trenutku ja ne mogu da procenim. Ono što je važno da se ponovi ponovo, ukoliko 126 poslanika potpiše da ja više ne bi trebalo da budem predsednik Parlamenta, ja ću istog trenutka podneti ostavku i neće biti potrebe za raspravama, zato što ne želim da se gubi vreme, i neka se onda izabere novi predsednik. Mislim da će u tom trenutku postojati problem da se postojeća koalicija, koja postoji u Parlamentu, na jedan drugačiji način ipak organizuje i prekomponuje, ali videćemo. Dakle, hajde sada da sačekamo, da vidimo šta će se desiti u toku vikenda. Mislim da postoji puno prostora za razgovor i dogovor. Mislim da je vreme za jedan ozbiljan koalicioni sastanak, da se analiziraju prosto stvari i koje su vezane za pregovore oko budućeg statusa Kosova, i koje su vezane za proces evropskih integracija, i koje su vezane za ekonomsku situaciju, i koje su vezane za sve ono što nas čeka u nekom narednom periodu, i da se nakon toga ipak donesu određeni zaključci. Ja ipak mislim da će se političari ponašati odgovorno i razumno u narednom periodu, kao što bi i trebalo.

B92: Da li mislite da ćemo potpisati 28. januara ugovor o stabilizaciji i asocijaciji sa EU?

Dulić: Ja se nadam, ali ne nadam se samo ja, nada se kompletna naša ekonomija, nadaju se svi oni ljudi koji se danas bave privredom, nadaju se ljudi koji čeznu za novim radnim mestima, koji žele da se zaposle, nadaju se ljudi koji žele da putuju u EU, koji žele da se kreću slobodno, koji žele da budu deo te Evrope. Dakle, nada je velikog broja ljudi da će sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan, da će nakon toga Srbija postati zemlja kandidat za ulazak u članstvo u EU, i da će se na taj način Srbija priključiti tom velikom broju evropskih naroda koji pokušavaju da zajednički izgrade svoju budućnost.

B92: Moj posao je, za razliku od Vašeg, gospodine Duliću, da pokušam da sagledam zaista sve moguće opcije, i one o kojima Vi ne biste želeli možda da govorite iz Vaših političkih, ličnih ili bilo kojih drugih razloga, zbog toga želim da Vas pitam – Je l’ možete Vi da zamislite okolnosti pod kojima biste opozvali odluku o održavanju predsedničkih izbora?

Dulić: Ne, ne verujem da je to u ovom trenutku moguće. Ne verujem da postoje pravna sredstva da se ta odluka opozove.

B92: Šta onda znači koalicioni sporazum da se izbori održe ako ne bude neposredno ugrožena bezbednost ili suverenitet zemlje? Je l’ to važilo do raspisivanja izbora ili to važi i nakon raspisivanja izbora?

Dulić: Hajde sad da razjasnimo jednu stvar. Dakle, od septembra meseca se razgovara o predsedničkim izborima na različitim nivoima između različitih ljudi koji se bave politikom – predsednik, premijer, koalicije, i na drugim nivoima. Dakle, postoji Ustavni zakon, koji je definisao moju obavezu da raspišem izbore do kraja godine, to su sve stvari koje tu postoje. Postoji jedna intenzivna zakonodavna aktivnost u Parlamentu koja je doprinela da se svi zakoni izglasaju, i postoji jedna potreba da se bude oprezan do 10. decembra, zbog toga što 10. decembra ističe mandat trojki i biće predat izveštaj Savetu bezbednosti, i da vidimo šta će se do tada dešavati. Mi smo, ako se sećate, 3. novembra, nešto pre toga, tokom celog oktobra imali drugačije dileme, a to je da li je moguće raspisati predsedničke izbore i bez zakona koji je neophodno usvojiti, i tada su postojali različiti stavovi vezano za to. Dobro je da su ovi zakoni izglasani, ali ako se sećate, takođe je tada bila ideja da predsednički izbori budu u decembru mesecu održani. I ja sam stajao na stanovištu da je tada bolje što pre završiti te procese, upravo da bi postojao pun legitimitet tog predsednika, koji bi nastavio da pregovara o Kosovu, ali i da se bori za druge stvari koje su važne za ovu zemlju. S obzirom na to da su doneseni svi zakoni, s obzirom na to da je rok koji je definisao Ustavni zakon veoma blizu, mi smo prosto ušli u proces organizovanja tih izbora, i u tom procesu učestvuju sve političke stranke.

B92: Ne vidite mogućnost da oni budu opozovani?

Dulić: Čekajte, u tom procesu učestvuju sve političke stranke, ostalo je samo nekoliko stranaka još da se izjasne oko toga da li će imati kandidata ili neće, odnosno da li će učestvovati u procesu ili neće, ali većina političkih aktera danas, u ovom trenutku već aktivno učestvuje u predsedničkoj kampanji. Šta bi eventualno bio razlog da se sada opozove ta odluka? Pravna mogućnost ne postoji, jedina je mogućnost, recimo, da se zaista desi nešto strašno sa bezbednošću naše zemlje, da se zapuca, da se dese neke ljudske žrtve, da se stvarno stvori neka atmosfera u kojoj je nemoguće održati izbore, ali sam ja siguran da u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog za to, da je tako nešto moguće. Dakle, izbori će biti održani 20. januara. Ja verujem da će u izborima učestvovati sve političke stranke, i nadam se da će budući predsednik biti osoba koja će biti izabrana bez zrna delegitimisanja od strane bilo kog političkog aktera.

B92: U redu. Imamo još jako malo vremena, imamo još dva-tri pitanja važna za Vas, da iskoristim priliku što je u našem studiju predsednik Parlamenta, u kom već danima traje rasprava o budžetu. Ako sam dobro izbrojao, od 108 amandmana do sada je razmotreno 96. Da li to, u najkraće, znači da smo izašli iz zone moguće opasnosti da budžet ne bude izglasan i da uđemo sa privremenim finansiranjem u sledeću godinu?

Dulić: Ja verujem da će u toku sutrašnjeg dana biti završena rasprava o amandmanima, u petak u 12 sati je glasanje o budžetu. Dakle, budžet će biti izglasan, ne postoji razlog za brigu da se to neće desiti. Naravno, ja verujem da će se sve stranke pozicije glasati za budžet.

B92: Hoću da Vas pitam za jedan lični stav. Naime, u vreme Vašeg mandata doživeli smo nešto što nikada nismo doživeli, da poslanici vladajuće koalicije napuste Parlament, mi smo to već spominjali u ovoj emisiji, a vrlo često viđamo scene prazne sale. Je l’ biste Vi lično podržali, recimo, sistem koji postoji u Slovenačkom parlamentu, da visina nadoknada poslanika zavisi od satnice koju provedu u Parlamentu? To smo nedavno naučili u ovoj emisiji da Slovenci tako rade.

Dulić: To nije loša ideja.

B92: Jedini Slovenci.

Dulić: Kao što ima jako puno dobrih ideja koje smo sublimirali i stavili u predlog novog Poslovnika. Ja se nadam da ćemo početi sledeću parlamentarnu godinu sa izglasavanjem novog Poslovnika, koji će ipak definisati mnogo drugačije odnose i učiniti da Parlament bude još efikasniji nego što je sada. Ali, moram da vam kažem jednu stvar, Parlament je u poslednjih sedam meseci, bez obzira što su postojale velike skepse i sumnje javnosti i svega, izglasao 70 zakona, izglasao negde 50 odluka. Dakle, radio je veoma efikasno, poslanici su bili izuzetno vredni i uspeli smo da se sustignemo u svemu gde smo imali kašnjenje, i da Ustavni zakon ispunimo potpuno do kraja i da pored toga izglasamo budžet i sve neophodne zakone da naše društvo funkcioniše. Dakle, ja ću uvek braniti Parlament, žao mi je samo što toga nema u medijima, ne piše se kad nešto dobro uradimo. Ja sam prošli put, pre par meseci bio ovde, postojali su napadi da li će Parlament uspeti da se sustigne, ’zašto vi ne radite dovoljno’ itd. Evo, sada nijednog trenutka nije bilo pitanje – Bravo, uspeli ste! Svaka čast! Završili ste posao. Prosto, poslednjih sedam godina nijedan pozitivan tekst o Parlamentu nije bio ni u jednom našem mediju, i to je nešto o čemu takođe moramo da razgovaramo u budućnosti. Šta je alternativa parlamentarizmu? I šta je alternativa Parlamentu? Parlament je presek stanja u našem društvu. Ljudi koji sede danas u Parlamentu su presek kvaliteta ljudi koji danas imamo u našem društvu, i o tome moramo da razmišljamo, ali verovatno o tome jednom drugom prilikom.

B92: Još jedno lično pitanje, pošto smo već pregazili ovaj termini koji imamo. Naime, poznato mi je da operišete barem jednom nedeljno, jer ste po profesiji hirurg. E sad, možda zvuči cinično, ali imajući u vidu koliko nekad mučno ume da bude u srpskom parlamentu, je l’ Vam to nekako dođe kao relaksacija hirurgija ili je to ipak samo ljubav prema poslu?

Dulić: Moram da priznam da mi je mnogo lepše kada sam sa pacijentima, kada sam u operacionoj sali. Ovo je jedan težak posao. Mnogo puta kad me pitaju da li imam neku emociju prema poslu kojim se bavim, ja se trudim da ga radim najbolje što mogu. Ali, ukoliko sutra ne budem predsednik, verujte mi da mi neće biti žao, ima lepših poslova od ovog kojim se trenutno bavim.

B92: Hvala Vam na vremenu koje ste posvetili gledaocima Televizije B92. Prijatno veče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.