Izvor: B92, 18.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborne analize stranih medija

Berlin, London -- Danas su svoje analize izbora u Srbiji objavili agencije DPA i londonski Dejli telegraf.

"Zahvaljujući parlamentarnim izborima, koji će biti održani u nedelju, i očekivanom otcepljenju Kosova ubrzo posle toga, Srbija je ponovo na raskrsnici, pošto dve osnovne političke snage imaju suprotne vizije budućnosti države", izveštava danas nemačka novinska agencija DPA.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nadaju se izbornoj pobedi Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke predsednika Srbije Borisa Tadića. Na drugoj strani dominira ultranacionalistička Srpska radikalna stranka, najjača pojedinačna partija, koja će, kako se očekuje, ponovo dobiti najviše glasova.

Demokratska stranka sa manjim partijama jasne prozapadne orijentacije, kao što su G17 plus i Liberalno-demokratska partija, želi da ubrza priključenje Srbije EU i NATO.

Da bi to ostvarile, potrebno je da pobede na izborima i zatim uhapse bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine.

Zapad se nada da će nova demokratska vlada sprečiti političku radikalizaciju u Srbiji posle zvaničnog otcepljenja Kosova.

Vlada na čijem čelu bi bila SRS kretala bi se u suprotnom smeru, udaljavajući se od EU i NATO i približavajući se, kako tvrde njeni lideri, zagrljaju Rusije, Kine i Indije. Proces privatizacije bi bio zaustavljen, možda i poništen, u skladu sa optužbama o korupciji, najavila je SRS.

Nezavisnost Kosova pratio bi prekid diplomatskih odnosa sa svim državama koje nezavisnost priznaju.

Posle izbora će konzervativno-nacionalistički premijer Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije možda ponovo imati ključnu odluku o tome u kom smeru će se Srbija kretati, ocenjuje DPA.

Zapad se nada da će Koštunica sarađivati sa demokratama, ali strahuje da će izabrati koaliciju sa SRS. Ukoliko Koštunica izabere SRS, SAD i EU će zaustaviti izlazak Srbije iz međunarodne izolacije iz doba bivšeg šefa države Slobodana Miloševića, javlja DPA.

Zapad "drži palčeve" Tadiću

Dejli telegraf procenjuje da će u Srbiji posle parlamentarnih izbora nastajati nevoljna i nezgrapna koaliciona partnerstva jer nijedna stranka nije u stanju da osvoji većinu glasova.

Londonski list, kako prenosi BBC na srpskom, ocenjuje da su izbori od životnog značaja za Srbiju i da predstavljaju obračun između reformista i nacionalista.

Izveštač Dejli telegrafa smatra da Zapad "drži palčeve" Demokratskoj stranci Borisa Tadića i nada se da će ona imati vodeću ulogu u budućoj koalicionoj vladi.

Prema oceni Dejli telegrafa, najgori mogući postizborni scenario za Zapad bila bi koalicija radikala i DSS-a Vojislava Koštunice, dok bi, ako nova vlada bude ličila na staru, Zapad dobio "pomalo čudnog partnera".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.