Izbor za glavnog borca protiv korupcije

Izvor: RTS, 21.Jun.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor za glavnog borca protiv korupcije

Sledeće nedelje selekcija kandidata za izbor direktora i zamenika direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Zakon propisuje da kandidat treba da ima završen Pravni fakultet, devet godina radnog iskustva i da nije član političke stranke.

Zamenica predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Tanja Miščević najavila je da će tokom sledeće nedelje konkursna komisija razgovarati sa 19 prijavljenih kandidata koji su ispunili uslove za kandidaturu za direktora i zamenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direktora Agencije.

Preostalo osmoro prijavljenih kasno je podnelo prijavu, podneli su nepotpunu dokumentaciju ili ne ispunjavaju zakonske uslove.

"Konkursna komisija će, posle razgovora sa kandidatima, Odboru Agencije predstaviti užu listu kandidata o kojoj će Odbor dati konačno mišljenje", rekla je Miščevićeva.

Mišćevićeva je naglasila da se traže "dobar, uspešan i vredan direktor i zamenik" i da je konkurs "možda prva, a možda konačna faza izbora".

Zakon propisuje da kandidat za direktora i zamenika treba da ima završen Pravni fakultet, devet godina radnog iskustva i da nije član političke stranke.

Kako je ranije pojašnjeno, Odbor može da izabere nekog od kandidata koji se prijave, a na osnovu plana rada i referenci, ali može i da proceni da niko ne odgovara za tu funkciju ili funkcije i da ponovi konkurs.

"Naš plan je da što pre dobijemo kvalitetnog direktora i zamenika kako bi u drugoj polovini godine, a pre početka pune primene zakona, Agencija stala na noge i mogla da počne u potpunosti da funkcioniše 1. januara 2010. godine", navela je Miščevićeva.

Upitana da li je bilo pritisaka na Odbor i konkursnu komisiju, Miščević je odgovorila odrečno i rekla da članovi Odbora nisu imali pritisak, a da je opšta klima, u kojoj javnost očekuje a političari obećavaju borbu protiv sistemske korupcije, podsticajna za rad Odbora i Agencije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.