Izbor sudija: Višak politike ili manjak kriterijuma?

Izvor: N1 televizija, 25.Dec.2017, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor sudija: Višak politike ili manjak kriterijuma?

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je u Danu užvio da iza odluke Ustavnog suda da obustavi primenu pravilnika za izbor novih sudija, stoji namera da taj izbor ide preko pravosudne akademije, dok predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović tvrdi da je cilj te inicijative da se uspostave jasni kriterijumi.

Ustavni sud Srbije doneo je u petak privremenu meru, kojom je obustavio primenu pravilnika za izbor novih sudija, do donošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << konačne odluke o njegovoj zakonitosti. Mera je doneta neposredno pre izbora novih sudija u Skupštini, što se očekuje na prvoj narednoj sednici parlamenta. Pravilnik za izbor sudija osporen je pre punih godinu dana iz proceduralnih razloga, pa je nejasno zašto je Ustavni sud tek sada reagovao. Uprkos takvoj odluci Ustavnog suda, odbor za pravosuđe Skupštine Srbije usvojio je predlog za imenovanje novih sudija. Kažu da odluku o privremenoj meri još nisu dobili.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević rekao je u Danu užvio TV N1 da je do nesporzuma došlo jer je odluka Ustavnog suda samo saopštena, ali ne i objavljena, a da bi bila primenjena, morala bi da bude i objavljena.

“Iako su ovi iz parlamenta bili besni, postupili su u skladu sa Ustavom i zakonom”, smatra Ivošević.

Čist sukob interesa - tvrdi Ivošević

Situacija je, međutim, mnogo komplikovanija tvrdi on i podseća da u Srbiji i izvršna vlast i dalje ima presudan uticaj na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je u suprotnosti sa preporukama EU i Venecijanske komisije.

Budući da Srbija mora da promeni način izbora sudija i tužilaca, onda je politička vlast smislila drugi organ koji će to činiti, a to je, tvrdi Ivošević, Pravosudna akademija.

“Ako oni kažu da prvi izbor može da prođe samo onaj koji je završio tu akademiju, onda oni koji su završili fakultet, položili pravosudni ispit, ne bi mogli da prođu, ako nisu položili kod Akademije. Akademija ima ambiciju da bude ustavna kategorija, a ne može”, poručio je Ivoševič.

Smatra i da je Ustavni sud oklevao sa odlukom o pravilniku za izbor novih sudija, sve dok nije počela procedura izbora, upravo zbog sprege Ustavnog suda i politike. Naime, Ivošević tvrdi da je ćerka predsednice Ustavnog suda završila Pravosudnu akademiju, što znači da bi mogla da ima prednost pri izboru. To je, prema njegovim rečima, čist sukob interesa.

Cilj je da se utvrde jasni kriterijumi - kaže Manojlović

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje je jedno od podnosilaca inicijative Ustavnom sudu, s druge strane, tvrdi da cilj uopšte nije bio da se prednost da Pravosudnoj akademiji, već da se utvrde jasni kriterijumi izbora i da se suzbije bilo kakva diskrecionost pri odlučivanju.

“U pravosuđu imamo sukob dva klana koja se bore za moć. Jedno vreme je Pravosudna akademija bila dominantan i isključivi ulaz na pravosudne funkcije, sve dok Ustavni sud nije odlučio da nema prednost. Onda je klatno otišlo na drugu stranu, i onima koji su je završili je Pravosudna akademija uzeta kao otežavajuća okolnost”, ocenio je on.

Suština je, kako kaže, da je pravilnik o izboru novih sudija izašao van zakonskih krietrijuma. “Nisu samo proceduralne, već suštinske zamerke. U tim pravilnicima data je arbitrarnost prilikom ocene kriterijuma”, rekao je Manojlović i upozorio da je ideološka himna pravosuđa “Prijatelji, braćo, kumovi”, jer je to postao jedini način za napredovanje u struci.

“Ta diskreciona ocena (po pravilniku) se ne upotrebljava tako da birate najbolje. Ja sam samo za to da se utvrde konkretni i tačni kriterijumi, da se mentalni sistem ustroji da će kroz rad, ocene, i to koliko su vredni doći, ljudi doći do određene pozicije”, naveo je on.

Šta je presudno - mišljenje sudije ili bodovi?

Ivošević je uzvratio da je ceo radni vek proveo u pravosuđu i da “nikakve anete ne vrede koliko vredi mišljenje sudije kod kojeg je neko učio zanat”

“Sudstvo je i zanat. Prvo šegrt, pa stručni saradnik, pa ako sudija kod kojeg si radio i sve druge sudije kažu da je dobar, e taj treba da bude biran. Neka sudija kaže da li je neko dobar ili nije dobar. Onda ćemo imati dobro sudstvo, a ne sa papirima i anketama”, poručio je Ivošević i dodao da se na anketama ionako poturaju odgovori, te da su na taj način popunjavana i radna mesta za notare.

Manojlović je istakao da je saglasan sa Ivoševiće, da treba depolitizovati pravosudne organe, i ističe da ministru pravde i predsedniku odbora za pravosuđe nije mesto u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, ali dodaje i da nema poverenje u diskreciono pravo sudija da odlučuju.

“Ovde vlada manija za zapošljavanjem kroz partijske knjižice i rođačke veze, zato sam za jasne kriterijume. Neka se boduje rad, kvalitet, pravosudni ispit… Da se jasno ustroji put”, poručio je predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.