Izbor nove Vlade Srbije

Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor nove Vlade Srbije

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije (FoNet)

Beograd -- Skupština je za danas završila rad načelnom raspravom o Predlogu zakona o ministarstvima, koji je neophodan za formiranje nove vlade.

Sednica se nastavlja sutra u 14 sati, a očekuje se da će do ponoći, kada ističe zakonski rok za izbor Vlade, parlament glasovima DS-a, DSS-a, Nove Srbije i G17 plus podržati formiranje novog kabineta Vojislava Koštunice. Predlogom zakona o ministarstvima predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da nova vlada ima 22 ministarstva, pet više nego trenutna.

Prema dogovoru šefova poslaničkih grupa, rasprava o Zakonu o ministarstvima prekinuta je u 14 časova i sledi pauza od 24 sata, koja je određena zakonom, da bi sutra sednica bila nastavljena u 14 časova raspravom o amandmanima na Zakon, na koji je podneto oko 90 amandmana.

Vlada mora biti izabrana do sutra u ponoć. Po okončanju te rasprave, sutra u 18 časova mandatar za sastav nove vlade trebalo bi da iznese svoj ekspoze, nakon čega bi do ponoći, što je ustavni rok, trebalo da bude izabrana nova vlada.

U ime predlagača, zakon je obrazlagao šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić. "Dogovor političkih stranaka o konstituisanju Skupštine i formiranju Vlade svakako utiče i na način na koji se organizuju poslovi vlade", navodi on.

"Nadam se da će Skupština, što ukazuje i broj poslanika koji su potpisali zakon, usvojiti ovaj zakon i time otvoriti put da se konačno izabere Vlada Srbije i time zaokruži konstituisanje svih državnih organa Republike Srbije", rekao je on.

"Tako su ministarstva spoljnih poslova i odbrane predloženim zakonom usklađeni sa položajem ostalih ministarstava Republike Srbije, jer je Srbija postala pravni sledbenik državne zajednice Srbija i Crna Gora", rekao je on.

On je kazao da su pojedini resori preraspoređeni, a uvedeni i novi, kao što je ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Predloženo je da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obavlja poslove dosadašnjih ministarstava privrede, za ekonomske odnose sa inostranstvom i poslove državne uprave u oblasti turizma, kao i za poslove zapošljavanja, koji su izdvojeni iz sadašnjeg Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nova ministarstva u budućnoj vladi su telekomunikacije i informatičko društvo, zaštita životne sredine i za omladinu i sport. "Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo preuzima pojedine poslove iz delokruga dosadašnjih ministarstava za kapitalne investicije i za nauku i zaštitu životne sredine", rekao je Aligrudić.

O kadrovskim rešenjima i pnepostojanju ministarstva za ljudska i manjinska prava više u posebnoj vesti.

Održavanje današnje sednice Skupštine Srbije postalo je moguće nakon što je predsednik parlamenta Tomislav Nikolić juče podneo ostavku.

Nakon 12 sati rasprave o njegovoj smeni, posle sastanka šefova poslaničkih klubova Tomislav Nikolić je odlučio da prekine raspravu i da podnese ostavku, umesto da se o njegovoj poziciji Skupština izjasni glasanjem.

Kritike opozicije

U raspravi koja je otvorena nakon predstavljanja predloženog zakona, poslanici opozicije - SRS-a, SPS-a i LDP-a - ocenili su da predlog zakona i sastav nove vlade nije uređen u skladu sa potrebama državne uprave, već sa željama političkih stranaka, jer se stvara ogroman državni aparat.

Iako najavljuju da će glasati protiv predloženog zakona, SPS, radikali i Liberalno-demokratska partija tvrde da neće opstruirati sutrašnju raspravu i time onemogućiti izbor vlade.

Šef poslanika radikala Tomislav Nikolić kaže da će se držati datog obećanja i da će poslanici radikala sutra u 16 sati prekinuti da vode raspravu o amandmanima na predlog zakona.

"A onda čekamo mandatara i njegov ekspoze, a onda će početi rovovska bitka da dokažemo da to nije dobro za Srbiju, ali neće trajati i neće isteći ustavni rok za formiranje vlade. Omogućićemo narodnim poslanicima, a ima ih više od 126 koji žele da izaberu novu vladu, da to i učine sutra", rekao je Nikolić.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović ocenio je da predloženi zakon "omeđuje ono što su se stranke koje su formirale skupštinsku većinu dogovorile" i da ga njegova stranka neće podržati jer je loš i pisan na brzinu.

"Ovaj zakon nije pravljen prema potrebama Srbije, ponajmanje građana. Ovaj zakon je pravljen na osnovu stranačkih nagodbi, da bi se zadovoljile stranačke ambicije, i to se najbolje vidi u zakonu", rekao je Obradović.

Čedomir Jovanović, šef poslanika LDP-a, kaže da predloženi zakon zapostavlja prioritete društva i da je cilj te partije da zaustavi politiku Vojislava Koštunice, a ne da joj, kako kaže, otvara vrata u novom mandatu.

"Kroz ovu koaliciju, koja je napravljena i način na koji je napravljena i sa ciljevima koje je sama sebi postavila, ja ne mislim da ćemo stići dalje od izbora u 2008. godini, a nikada se u Skupštini nećemo ponašati onako kako su se svojevremo ponašali predstavnici SPS-a i SRS-a ili Koštuničine stranke. Mi ćemo raditi svoj posao u parlamentu onako kako se to radi u svakoj pristojnoj zemlji", rekao je on.

Prema rečima Jovanovića, vlada će biti veća od bilo koje u susednim državama - Bugarska 17, Crna Gora 13, Rumunija 15 i Hrvatska 12. "Dok Srbija štedi, vlada se širi", izjavio je Jovanović.

Poslanik Romske partije Srđan Šajn nije se izjasnio kako će glasati, ali je naveo da od nove vlade očekuje da realizuje projekat Dekadu Roma i definišu ga kroz drugačiji institucionalni okvir jer dosadašnja vlada, iako je potpisala dokument, nije to uradila na najbolji način.

U drugom delu sednice govorilo se o tome koju stranku podržava član Marija Šerifović, a skupštinska sednica zatim je bila prekinuta jer je ona i došla u skupštinu. Kako se nezvanično saznaje, dolazak Šerifovićeve organizovala je Socijalistička partije Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.