Izbeglice podnele krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Mostara

Izvor: Blic, 15.Dec.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice podnele krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Mostara

Udruženje raseljenih i izbeglih osoba ''Moj dom'' iz Mostara podnelo je Kantonalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Grada Mostara i gradonačelnika Ljube Bešlića zbog sumnje u zloupotrebu sredstava namenjenih obnovi stambenog fonda i povratku.

"Sumnjamo da su se sredstva osigurana sporazumom o zajedničkom finansiranju obnove i rekonstrukcije devastiranih zgrada u Mostaru, potpisanom 2007. godine, nenamenski trošila. Sad je stvar na Tužilaštvu koje će raditi dalju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istragu'', izjavio je novinarima predsednik Udruženja ''Moj dom'' Muradif Kurtović.

On je pojasnio da se sporazum, koji su potpisali svi nivoi vlasti u BiH 2007, a čiji je nosilac Grad Mostar, grubo kršio, s obzirom da njime nije predviđena obnova Muzičke škole na Musali, niti nadogradnja novih stambenih jedinica i poslovnih prostora, a što je učinjeno.

''Iz sredstava namenjenih isključivo povratku izdvojeno je oko 862.000 KM za obnovu Muzičke škole, a za izradu 38 novoprojektovanih stambenih jedinica i nekoliko poslovnih prostora, kojima još nije utvrđena namena, izdvojeno je oko milion maraka'', naveo je Kurtović.

On je dodao da Grad Mostar još nije izmirio u potpunosti preuzete finansijske obaveze po projektu, a radi se o 2.200.000 KM (oko 1.140.000 evra).

''Odlukom Gradskog veća da nam se stanovi daju nakon završene prve faze, što takođe nije definisano sporazumom, krši se naše osnovno ljudsko pravo - pravo na dom. Gradske vlasti su sebi dopustile da odluku Gradskog veća stave iznad Zakona o izbeglicama Bosne i Hercegovine, iznad Ustava BiH i svih međunarodnih povelja i sloboda'', rekao je Kurtović.

Otežani povratak

Govoreći o povratku Srba u dolinu Neretve, predsednik Udruženja povratnika Gojko Pantić rekao je da obnova kuća u Mostaru ide veoma sporo, te da se zbog sporosti zakonskih procedura treba dve godine čekati da se obnovi jedna kuća.

''Nijedna kuća, koja je trebalo da počne da se obnavlja u 2010. godini, još nije započeta'', dodao je Pantić.

Predsednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zulić rekla je da se 16 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma povratak u BiH teško sprovodi.

Povezane vesti: Bez doma i 16 godina posle rata Milka Forcan blokirala "Delta star" Advokat: Glavaš se vraća u Hrvatsku Josipović: Sprečiti šikaniranje sprskih povratnika Banka za srpske povratnike u Hrvatsku

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.