Izbeglice iz Bačke krenule u  zavičaj na godišnjicu Oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2009, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice iz Bačke krenule u zavičaj na godišnjicu "Oluje"

ČELAREVO - Iz Čelareva, Bačke Palanke, Futoga, Veternika, Bača i drugih mesta bačkog podunavlja danas je u rodni kraj krenulo više desetina prognanika iz bivše Republike Srpske Krajine i najzapadnijih delova bosanske krajine, da bi obeležili 4. avgust, dan kada je počela hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja".

U toj akciji, koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995. godine, i kojom je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, iz svojih domova prognano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je više od 250.000 Srba, a, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" nestalo je njih blizu 2.000.

Pored toga, prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, u "Oluji" je ubijeno 670 civila i uništeno oko 25.000 kuća.

Prema rečima Jovanke Karanović, prognanice iz Kistanja, kod Knina, prognani će u obnovljenim hramovima prisustvovati parastosu žrtvama "Oluje", uz paljenje sveća, a prilikom povratka, 4. avgusta posle podne, po kolovozu Petrovačke ceste, kojom su putovali u izbeglištvo, položiće crvene ruže.

Oni će sa mosta na graničnom prelazu Sremska Rača, gde su pre 14 godina prešli u Srbiju, u Savu baciti vence i cveće.

Partija veterana Srbije: Kazniti počinioce ratnih zločina

Partija veterana Srbije zatražila je danas od Vlade Srbije da u razgovorima sa zvaničnicima Hrvatske

"insistira da se počinioci ratnih zločina nađu pred sudovima pravde".

Ta partija smatra da Hrvatska nije spremna da ozbiljnije rešava problem prognanih Srba i zahteva od Vlade Srbije i njenih ministarstava da traže od međunarodne zajednice da se više angažuje na rešavanju restitucije imovinskih i svih drugih prava koja su Srbima nasilno i nezakonito oduzeta.

U saopštenju Partije veterana Srbije se navodi da "bez rešavanja tih problema nema istinski dobrih međususedskih odnosa koji su uslov stabilnosti u tom delu Evrope i u interesu su međunarodne politike obe države".

Besplatan prevoz

Železnice Srbije sutra će svima koji poseduju izbegličke legitimacije omogućiti besplatan prevoz kako bi prisustvovali obeležavanju 14 godina od stradanja civila u akciji "Oluja" i parastosu u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Pravo na besplatan prevoz u prvom i drugom razredu svih vrsta vozova bez vozne karte imaće svi oni koji ponesu izbegličku legitimaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.