Izbeglice: Mađarska policija nas tera nazad u Beograd

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2016, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice: Mađarska policija nas tera nazad u Beograd

Posledice migrantske krize ponovo su vidljive na dobro poznatim beogradskim mestima. Odluka mađarskih organa da izbeglice vraćaju u Srbiju, najave da će Hrvatska podići ogradu, ali i brojni ilegalni prelasci, uticali su na povećanje broja izbeglica u Srbiji.

Ministar Aleksandar Vulin tim povodom traži hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Parkovi u blizini beogradske autobuske stanice ponovo su glavno utočište izbeglica. A mlađima i jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mesto za igru.

"Ilegalno sam došao, prešao sam bugarsku granicu hodajuću kroz šumu i stigao u Srbiju. Bez krijumčara niko ovuda ne može da stigne, i ide se uglavnom u grupama. Teško je bilo kome da dovde stigne sam", priča nam Abdulaham, izbeglica iz Avganistana.

Krijumčare na putu od Turske do Mađarske, gde je naišao na poslednju nepremostivu barijeru, ovaj šesnaestogodišnjak, koji tvrdi putuje sam, platio je 1.500 evra. A slično je i sa ostalima. Tokom boravka u beogradskim parkovima i po više puta odlaze na granicu sa Mađarskom sa zahtevom da im ta zemlja omogući prolaz do konačne destinacije - Nemačke.

"Mađarska policija nas hvata i prebija, prskaju nam sprej u lice. Dva-tri puta smo pokušali da prođemo, ali su nas poslednji put još više maltretirali. Ja sam zadobio ozbiljne povrede ruke, leđa, i noge su mi povređene", navodi Rahman, izbeglica iz Avganistana.

"Mađarska policija nam govori: ne trebate nam, vratite se nazad u Beograd! I puštaju svoje pse da nas ujedaju", priča Anur iz Avganistana.

Upravo je informacija da su prethodne noći iz Mađarske ušle 334 izbeglice, a iz Makedonije njih 158 naterala je Ministra za rad i socijalna pitanja Aleksandra Vulina da od mandatara Vučića zatraži hitno zasedanje Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

"Na kojoj treba da vidimo šta ćemo da radimo, kako da zaštitimo naš prostor, kako da zaštitimo našu teritoriju, imajući u vidu da se naši susedi ponašaju na ovaj način. Evropa se ponaša kao da je migrantska kriza prošla. Mi bismo mogli da ostanemo sasvim sami, da rešavamo sasvim sami migrantsku krizu", rekao je ministar Vulin.

I dok Srbija ne dogovori kako dalje sa izbegličkom krizom, kompromisno rešenje za alternativni vid pomoći ugroženima je postignut.

Vrata centra za pomoć izbeglicama sa Bliskog Istoka bila su zatvorena punih nedelju dana. Popularno Miksalište sada ponovo radi, a utočište ovde mogu da pronađu porodice i žene sa decom, maloletnici koji putuju bez pratnje, dok će kako se navodi u saopštenju Miksališta muškarci koji putuju sami biti preusmeravani na alternativnee lokacije.

Detaljnije u prilogu Jelene Petrović:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zbog mera suseda, povećava se broj izbeglica u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2016

Posledice migrantske krize ponovo su vidljive na dobro poznatim beogradskim mestima. Odluka mađarskih organa da izbeglice vraćaju u Srbiju, najave da će Hrvatska podići ogradu, ali i brojni ilegalni prelasci, uticali su na povećanje broja izbeglica u Srbiji...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.