Izbeglicama iz bivše Jugoslavije posao pica majstora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglicama iz bivše Jugoslavije posao pica majstora

U utorak, 12. novembra, ambasador SAD Entoni Godfri i ambasador Nemačke Tomas Šib otvoriće prvo preduzeće "Pizza Laganizza" u Beogradu koje zapošljava izbeglice iz bivše Jugoslavije, kao i one iz trećih zemalja koji su stekli pravo na rad u Srbiji. 

Udruženim snagama Ambasade SAD, Ambasade Republike Nemačke, Viskog komesarijata UN za izbeglice, i lokalne nevladine organizacije Balkanski centar za migracije osnovano je malo preduzeće koje podržava napore Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pomogne izbeglicama da žive dostojanstveno i u miru.

"Pizza Laganizza" će zapošljavati izbeglice i tražioce azila koji su stekli radnu dozvolu i prošli neophodnu obuku za rad u piceriji.  Ambasada SAD je preko svoje Kancelarije za stanovništvo, izbeglice i migracije (PRM) uložila 25 000 dolara za renoviranje objekta i kupovinu osnovne opreme. Nemačka razvojna saradnja (GIZ) je sprovela obuku 17 potencijalnih kandidata za pica majstore u vrednosti od 9000 evra, a LDS Charities je donirao 9000 evra za prateću opremu i plate radnicima. Kao i mnoga socijalna preduzeća, i "Pizza Laganizza" će u početku raditi uz pomoć donacija, a u perspektivi će nastojati da se osamostali.

Ambasada SAD je u proteklih 15 godina obezbedila sredstva za oko 1000 malih preduzetnika sa statusom izbeglice i raseljenog lica u Srbiji kako bi započeli svoje male biznise, kao i stalna stambena rešenja za 65 porodica. Takodje, Sjedinjene Države podržavaju rad UNHCR-a i Vlade Srbije kako bi se pomoglo tražiocima azila u zemlji.

SAD su drugi najveći donator Regionalnom stambenom projektu u koji su SAD uložile 30 miliona dolara, a koji će omogućiti da 7000 izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske dobiju krov nad glavom u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.