Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazov današnje onkologije

Najnovija dostignuća, hirurške metode i nove generacije lekova doprinose da razvoj metastaza ne vodi uvek kobnom kraju Proučavanje i upoznavanje biologije, odnosno geneze metastatske bolesti izazov je današnje onkologije. Pozitivni rezultati ovih istraživanja mogli bi da otvore nova poglavlja u oblasti dijagnostike i terapije. Donedavno je pojava metastaza, kao posledica onkoloških bolesti, značila sigurnu smrt pacijenata. Međutim, najnovija tehnička dostignuća, hirurške metode >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i nove generacije lekova doprineli su da se u pojedinim slučajevima metastatske bolesti značajno poveća dužina preživljavanja bolesnika, ali i poboljša kvalitet njihovog života, ocenjeno je na nedavno održanom Petom simpozijumu "Lečenje metastatske bolesti".

Prof. dr Momčilo Inić, predsednik Udruženja onkoloških hirurga Srbije, naglasio je :

– S obzirom na to da je lečenje metastaza teško a prognoza loša, kao i da su metastatske promene najčešći uzrok smrti onkoloških pacijenata, smatrali smo da je neophodno da jedan simpozijum posvetimo toj problematici. Metastaziranje označava aktivno ili pasivno prenošenje tumorskih ćelija po organizmu u početku iz primarnog tumora u neka udaljena područja organizma sa razvitkom kolonije u udaljenoj regiji. Tumorske ćelije metastaziraju u organ koji im najviše pogoduje. Većinu tumorskih ćelija koje se nalaze u organizmu uništi sam imuni sistem "domaćina", a samo mali broj metastazira. Dokazano je u eksperimentima da manje od 0,1 odsto tumorskih ćelija ubrizganih u krv preživi. Geni odgovorni za proces metastaziranja su geni odgovorni za nastanak samih malignih ćelija, zatim geni koji dolaze do izražaja tokom metastaziranja, a nisu direktno vezani za maligni potencijal, kao i tkivni geni koji suprimiraju metastaziranje – dodao je prof. dr Inić.

Dr Srđan Nikolić, načelnik hirurgije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe da lečenje metastatske bolesti zahteva multidisciplinarni pristup.

– Najbolje rezultate u lečenju metastatske boleste daju hirurške metode, kombinovane sa hemio i radio terapijom, naravno u zavisnosti od slučaja. Prilikom donošenja odluka o načinu lečenja metastatske bolesti najbitniji je multidisciplinarni pristup. Na našem institutu postoji konzilijum u čijem sastavu je hirurg, radio i hemio terapeut i dijagnostičar, koji zajednički donose odluke o načinu lečenja. Ukoliko se donese odluka o operaciji, takođe, od izuzetne važnosti je da intervenciju obavi specijalno za to dobro obučena ekipa i da se to uradi u ustanovi koja je maksimalno opremljena za takve zahvate. Najbitnije i najvažnije je da se tumor otkrije, dok još nije metastazirao, i da se ukloni – istakao je dr Nikolić.

Dr Neven Jokić, šef operacionog bloka Instituta, podseća da postoje i metastaze nepoznatog porekla i da 3 do 5 odsto onkoloških bolesnika ima karcinom nepoznatog porekla.

– Zajednički termin za ovu grupu bolesti je karcinom nepoznate primarne lezije, zbog činjenice da u momentu postavljanja dijagnoze primarni tumor nije otkriven, uprkos svim uobičajenim dijagnostičkim procedurama, već samo metastatski oblik. Jetra, pluća, kosti su najčešće mesto metastaziranja. Traganje za primarnom lezijom veliki je izazov i za kliničara i dijagnostičara, koji u ovim slučajevima moraju maksimalno sarađivati – dodao je dr Jokić.

Gordana Bašović

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.