Izaziva trovanje: Ovu hranu ne smete da zagrevate više od jedanput

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2018, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaziva trovanje: Ovu hranu ne smete da zagrevate više od jedanput

Sasvim je normalno da hranu koju smo prethodno spremili možemo ponovo da zagrejemo i jedemo. Ipak, ovo pravilo ne važi za sve namirnice.

Ako ste odložili u frižider hranu koja je napravljena od pirinča, ponovno zagrevanje u mikrotalasnoj ne bi bila pametna ideja, piše "Independent". Postoji verovanje da podgrejan pirinač može biti štetan po vaše zdravlje, i da dovede do trovanja organizma.

Pa, da li je ovo dokazano, ili je reč o kulinarskom mitu?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, pirinač može da se ponovo zagreje nakon kuvanja, ali samo posle kratkog vremena, pa je savet da se pirinač odmah pojede. Međutim, ako niste u mogućnosti da jedete pirinač odmah, uverite se da se on dobro ohladi u roku od sat vremena.

Kada rižu odložite u frižideru, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da ne čekate više od dana pre nego što ga ponovo zagrejete.

Razlog zašto zagrevanje pirinča više puta može biti opasan je bakterija Bacillus cereus.

Bacillus cereus je bakterija koja se često nalazi u zemljištu i raznim vrstama hrane, uključujući i pirinač.

Kuvanje pirinča ne mora nužno ubiti bakteriju, tako da kada se pirinač ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, Bacillus cereus se zatim može umnožiti i postati štetan ako se konzumira.·

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.