Izabrati nove članove VSS i DVT

Izvor: B92, 14.Feb.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izabrati nove članove VSS i DVT"

Beograd -- Društvo sudija Srbije smatra da promena predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović neće rešiti probleme u pravosuđu.

Naime, neophodno je izabrati nove članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je na konferenciji za novinare da smena Mesarovićeve neće doprineti rešenju problema u sudstvu, ako ne budu usledili drugi logični potezi, s kojima se već kasni.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodala, dok se ne izaberu novi članovi VSS-a i DVT-a, "u sudstvu neće biti bolje".

Boljevićeva je ocenila da nema potrebe da se u Skupštini Srbije raspravlja o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda, ako je već počeo taj postupak.

"Ona se ne razrešava funkcije, jer razrešenje dolazi posle nekog postupka u kome se utvrđuje odgovornost, ovo je logična posledica odluke Ustavnog suda kojom je konstatovana neustavnost člana Zakona o sudijama na osnovu koga je Nata Mesarović izabrana na tu funkciju", rekla je Boljevićeva.

Ona je ocenila da je Mesarovićevoj trebalo omogućiti da se obrati poslanicima u Skupštini Srbije.

"Nadamo se da će njen rad i rad ostalih članova VSS-a biti ocenjivan i da će njihova odgovornost biti utvrđena", dodala je Boljevićeva.

Kako je navela, dok se ne sprovedu novi izbori, ne treba donositi strateške odluke ni o Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa, ni o izboru predsednika sudova, ni o vrednovanju rada sudija i tužilaca.

"Oni (članovi VSS-a i DVT-a) su pokazali i u prvom i u drugom sastavu da su urušili sve principe pravne države, a i dalje su na tom mestu", rekla je Boljevićeva.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Boljević: Potrebne suštinske promene u pravosuđu

Izvor: RTS, 14.Feb.2013

Smenom Nate Mesarović neće se ništa na bolje promeniti u pravosuđu, jer je neophodno da se izeberu novi članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca iz redova sudija i tužilaca, smatra predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević...Predsednica Društva sudija Srbije Dragana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.