Izabrane pesme Čarlsa Simića u SAD

Izvor: Politika, 25.Jan.2013, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrane pesme Čarlsa Simića u SAD

Knjiga izabranih pesama Čarlsa Simića, jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika, upravo je objavljena u izdanju poznate američke izdavačke kuće „Houton Miflin Harkurt”. U ovoj reprezentativnoj i obimnoj knjizi, objavljenoj pod naslovom „Nove i izabrane pesme (1962–2012)”, prati se Simićev pesnički rad od njegovih ranih pesama i prvih knjiga do pesama koje se još nalaze u rukopisu. Izbor je priredio sam pesnik.U ovoj knjizi, Simić je u sažetom obliku predstavio svoj životni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opus, pri čemu je kombinovao neke od svojih najboljih ranih pesama sa kasnijim ostvarenjima, uključujući i veliki broj izmena u ranije objavljenim pesmama i sedamnaest novih, neobjavljenih pesama. Simićev opus crpe inspiraciju iz čitavog niza izvora, od neponovljivosti običnog života do američkog bluza, od folklornog nasleđa do porodice i rata. Dosledne u svojoj uzbudljivosti i neočekivanosti, skoro četiri stotine pesama u ovoj knjizi predstavljaju jednog od najznačajnijih i najoriginalnijih američkih pesnika.

„Vrlo lako se vidi da je Čarls Simić majstor, vladar svog ekscentričnog kraljevstva uzbudljive sintakse i autentičnih uvida”, kaže kritičar „Los Anđeles tajmsa”, dok „Njujork tajms buk rivju” naglašava kako je samo „nekoliko savremenih pesnika toliko uticajno ili neponovljivo kao što je Čarls Simić”. Jedan drugi kritičar zapaža da je Simić uneo u američku poeziju „najsvežiji i najoriginalniji stil i maštu još od Kamingsa”, da bi „Harvard rivju” zaključio da je Simić pesnik „koji nas možda najviše uznemirava i nadahnjuje”.

Knjige izabranih pesama Čarls Simić ima i na nekim drugim jezicima, između ostalog, i na srpskom, gde je pre dve godine u izdanju„Arhipelaga” objavljen veliki izbor njegove poezije „Iščekujući presudu”, u prevodu desetak prevodilaca, a nekoliko pesama preveo je sam Simić.„Arhipelag”, srpski izdavač Čarlsa Simića, priprema izbor iz novijih eseja ovog pisca u kojima se on bavi književnošću i kulturom, ali vrlo često i najizazovnijim pitanjima savremene politike i društvenih procesa. Ranije je „Arhipelag” objavio i Simićevu knjigu eseja „Alhemija sitničarnice” u kojoj se, kroz priču o umetniku Džozefu Kornelu, otkriva jedan malo poznati Njujork.

Z. R.

objavljeno: 25.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Velika retrospektiva poezije Čarlsa Simića u SAD

Izvor: knjige.pravac.com, 26.Jan.2013, 17:56

Pesnik koji možda najviše uznemirava i nadahnjuje Velika retrospektiva poezije Čarlsa Simića, jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika, upravo je objavljena u izdanju poznate američke izdavačke kuće Houton Miflin Harkurt. U ovoj reprezentativnoj i obimnoj knjizi, objavljenoj pod naslovom...

Nastavak na knjige.pravac.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.