Izabran novi rumunski ministar unutrašnjih poslova

Izvor: Southeast European Times, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran novi rumunski ministar unutrašnjih poslova

Mada je izbor socijaldemokrata možda iznenadio mnoge, lideri stranke insistiraju da je Liviju Dragnea pravi čovek za taj posao.

20/01/2009

Pol Kikoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 20/01/09

Liviju Dragnea, potpredsednik Socijaldemokratske partije (PSD), izabran je za novog ministra unutrašnjih poslova Rumunije. Izvršni odbor PSD-a jednoglasno je odobrio njegovo imenovanje u ponedeljak (19. januar).

Izbor Dragnee iznenadio je mnoge. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Mediji su predviđali da će tu funkciju preuzeti Dan Nika, potpredsednik vlade i privremeni ministar unutrašnjih poslova. Pored toga, Dragnea se navodno ne kotira dobro kod predsednika Trajana Bašeskua nakon što je izašao iz njegove Demokratsko liberalne partije i pridružio se PSD-u. Šef države mora dati konačno odobrenje imenovanja bilo kog ministra.

U sada već čuvenom incidentu, predsednik je nazvao Dragneu "teroristom" posle sastanka sa njim u martu 2007. godine.

Lider PSD-a Mirčea Džoana međutim kaže da je razmotrio imenovanje sa Bašeskuom i premijerom Emilom Bokom pre nego što je izabrao Dragneu. On je rekao da je Bašesku primio predlog PSD-a "korektno i institucionalno", ukazujući da ne želi da podriva novoformiranu vladajuću koaliciju.

Dragnea "ima sve kvalitete i sve ispravne instinkte za ovu važnu poziciju. On je pobornik decentralizacije", rekao je Džoana. "Njegovo prisustvo biće garancija da se ovaj obiman proces demokratizacije Rumunije nastavi održivim ritmom".

"Svi su se složili sa ovom kandidaturom. Nije bilo uzdržanih, niti primedbi", rekao je počasni predsednik PSD Jon Ilijesku. On je dodao da će se Dragneino iskustvo na čelu Okružnog veća Teleormana u tri mandata pokazati kao "vrlo korisno" u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ovim imenovanjem učvršćuje se princip da ministri unutrašnjih poslova treba da dolaze iz civilnog, a ne vojnog sektora, rekao je Ilijesku.

Dragnea je istakao da će njegovi glavni ciljevi biti da unapredi javnu bezbednost, uključujući bezbednost u školama, i da decentralizuje i reformiše administraciju. Mada će morati da odustane od svog mesta u okružnom veću, on će nastaviti da nadzire odbore PSD u okruzima Đurđiju i Kalaraši.

Bivši premijer Kalin Popesku Taričeanu koji vodi opozicionu Nacionalno liberalnu stranku (PNL) pozdravio je tu odluku sa skepticizmom, rekavši da ona pokazuje da PSD pati od akutnog manjka kadrova.

Dragnea je, kako se izveštava, prošao istragu Nacionalne službe za borbu protiv korupcije u slučaju vezanom za apsorbovanje sredstava EU, ali je služba kasnije zatvorila dosije. On je 2000. godine napustio Demokratsku partiju koja je kasnije postala PDL i pridružio se PSD-u. On je 2005. godine unapređen u potpredsednika stranke.

Dragnea će zameniti Gabrijela Opreu koga je njegova stranka primorala da podnese ostravku zbog njegovog kontroverznog izbora Virgila Ardeleana za šefa obaveštajne službe zemlje.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.