Izaberite idealan fotoaparat

Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaberite idealan fotoaparat

Digitalna fotografija je sve naprednija. Veća rezolucija, naprednija kontrola i bolja tehnologija - sve nam to omogućava da lakše nego ikada napravimo odlične fotografije.

U ovom tekstu ćemo uz pomoć stručnjaka iz PC centra objasniti neke najosnovnije termine koje bi trebalo da znate, a tiču se digitalnih fotoaparata. Kada kupujete digitalni fotoaparat, ne radi se samo o megapikselima. Stoga ćemo vam objasniti koje su specifikacije važne za vašu kupovinu. Naši saveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << namenjeni su prvenstveno kućnim korisnicima.

Sve u svemu...

Za kupce digitalnog fotoaparata količina piksela i dalje je uglavnom najvažnija, jer proizvođači i trgovci prekomerno naglašavaju taj podatak.

Naime, ako se dvoumite koju kameru da kupite, mogli biste doći u iskušenje da odaberete fotoaparat isključivo na osnovu količine piksela.

Zbog toga mnogi proizvođači megapiksele ističu na fotoaparatima velikim brojkama (doslovno). Ali fotoaparatu treba puno više od velikog broja piksela da bi zabeležio kvalitetne fotografije, zato pazite i na druge osobine.

Na primer, „pospan", „letargičan" fotoaparat koji pravi prevelike pauze između dva klika može promašiti baš pravi trenutak i najbolju fotografiju, dok bi veliki, teški fotoaparati mogli provesti više vremena na polici sakupljajući prašinu nego u vašoj torbi. Fotoaparat bez manuelnih kontrola može uslikati bajkovite fotografije na svetlom zalasku sunca, dok će u izazovnijim situacijama (svetlosno zahtevnijim) vrlo verovatno podbaciti.

Rezolucija

Danas većina fotoaparata nudi rezoluciju od najmanje pet megapiksela, što je dovoljno za štampanje oštrih fotografija do veličine 28 puta 35 centimetara. Dakle, ukoliko vam treba fotoaparat samo za izradu u veličini u kojoj su snimljene, odnosno za slanje prijateljima ili rodbini putem elektronske pošte, bilo koja rezolucija biće vam dovoljna.

Veća rezolucija daće vam veću fleksibilnost u naknadnom kadriranju na računaru i veći format za štampu.

Veličina, težina i dizajn

Za neke potrošače važnije od rezolucije jeste koliko fotoaparat teži, kako izgleda, kao i da li može da stane u džep.

Mali fotoaparati su praktični, ima ih vrlo naprednih, i odlično izgledaju, ali kod kupovine treba pripaziti na nekoliko detalja: neki imaju vrlo male i tanke tipke koje nisu praktične u svakodnevnoj upotrebi, uglavnom imaju ugrađenu punjivu bateriju koja je kod pojedinih aparata premale snage, a posebno treba obratiti pažnju i na kvalitet objektiva (manji objektivi propuštaju manje svetla).

Zumirajući objektivi

Povoljnijim fotoaparatima često nedostaju dobri objektivi. Ako treba odabrati između fotoaparata koji ima veći zum ili veću rezoluciju, odaberite onaj sa većim zumom.

Neki fotoaparati danas imaju i do 12 puta optički zum. Takvi objektivi idealni su za sportske fotografije ili fotografije prirode, no ako nemate stativ, kod takvih fotoaparata trebaće vam mirna ruka da biste izbegli mutne fotografije.

Međutim, budite oprezni kod reklama, mnogi prodavci kombinuju optički zum sa digitalnim zumom. Optički zum pruža vam sve prednosti fotoaparata s velikom rezolucijom i mogućnost da se približite situaciji što je više moguće.

Memorija

U svojoj najvećoj rezoluciji tipični 5-megapikselni fotoaparat zapisuje na vašu memorijsku karticu fotografije veličine oko 3MB, što znači da na karticu od 1GB stane preko 300 fotografija. Memorijske kartice danas nisu skupe i dobro ih je imati više.



Baterija


Najpraktičnije baterije su zamenljive AA ili AAA, i to NiMH (nickel metal hydride) koje mogu da se pune (a ukoliko niste u mogućnosti da ih napunite, uvek možete kupiti na kiosku ili benzinskoj pumpi alkalne baterije).

Ukoliko fotoaparat dolazi sa vlastitom (nestandardnom) baterijom, bilo bi dobro da kupite dodatnu zbog veće autonomnosti.

Filmovi i zvukovi

Mnogi fotoaparati mogu snimati i vrlo kvalitetan video (gotovo jednakog kvaliteta kao i video kamera), ukoliko vam je ta opcija važna, obratite pažnju na nekoliko stvari. Može li osim videa snimati i zvuk, koliku dužinu videa u jednom komadu može snimiti (kod nekih fotoaparata dužina snimanja je ograničena), koju rezoluciju ima i koliko sličica (frame) u sekundi.

Neki fotoaparati imaju opciju snimanja zvuka uz svaku fotografiju (za dodavanje komentara nakon ili za vreme fotografisanja).

Predstavljamo vam tri modela, koji imaju tzv. PictBridge opciju koja omogućava štampanje fotografija uz direktno povezivanje fotoaparata i štampača, koji takođe mora da ima istu opciju, bez upotrebe računara.

Powershot A720IS

Ovaj fotoaparat je idealan kako za početnike, tako i za napredne amatere. Prvo što ćete primetiti jeste elegantan dizajn. Od karakteristika bitnih za svakog fotografa izdvajamo rezoluciju od 8 megapiksela, TFT ekran od 2,5 inča, 6x optički zum sa optičkim stabilizatorom slike pomoću koga možete praviti kvalitetne slike i u uslovima slabog osvetljenja, a takođe ih možete i uvećavati bez gubitka na kvalitetu. Naravno, pored ovih standardnih karakteristika, Powershot A720IS nudi i veliki izbor dodatnih funkcija koje će podstaći vašu kreativnost (kao što su, na primer, My Colours podešavanja i različiti modovi snimanja). Cena ovog fotoaparata je 18.079 dinara. Benq DC P860

I ovaj model dolazi sa rezolucijom od 8 megapiksela, ekranom od 2,5 inča i 6x optičkim zumom. Aparat poseduje dva moda: automatski, kada je dovoljno samo pritisnuti „okidač" i manuelni - kada sami možete nameštanjem određenih parametara postići bolji (ili željeni) kvalitet slike.

Poseduje 18 MB interne memorije, a napaja se pomoću AA baterija. Ukoliko je situacija u kojoj se nalazite previše uzbudljiva pa vam se tresu ruke - tu je opcija koja neutrališe efekat drhtanja ruku. Ovaj aparat je pre svega namenjen početnicima, pa je i cena nešto niža - 14.256 dinara. Canon Ixus 80IS

Ixus 80IS će po našem mišljenju najpre privući dame i mlađu populaciju s obzirom na to da se ističe svojim oblim i glatkim ivicama, a pravi se u četiri različite boje: klasičnoj srebrnoj, pink, karamel i boji čokolade. Poseduje ekran od 2,5 inča, rezoluciju od 8 megapiksela, 3x optički zum sa optičkim stabillizatorom slike. Problem „crvenih očiju" kod ovog fotoaparata je lako rešiv, jer već prilikom fotografisanja možete podesiti aparat da automatski ukloni crvene tačke sa očiju, ili to možete sami uraditi nakon fotografisanja. Naravno, kao i većina naprednih fotoaparata, i Ixus 80 nudi mogućnost snimanja filmova, a ono po čemu se ovaj model izdvaja od ostalih jeste mogućnost snimanja u long play modu koji zauzima samo polovinu prostora na memorijskoj kartici u odnosu na snimanje u normalnom modu. Cena ovog modela je 25.586 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.