Iza razornih šumskih požara u Italiji stoje piromani?

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 20:24

Iza razornih šumskih požara u Italiji stoje piromani?

Južna Italija je nedavno pretrpela brojne požare, koji su hiljade ljudi naterali da beže u potrazi za spasom.

Mnogi su za požare krivili piromane. Poljoprivredni sindikat Coldiretti sugeriše da je do 60% požara namerno podmetnuto, ali zašto bi neko zapalio smrtonosni požar?

Meštani u Kalabriji kažu za Bi-Bi-Si da su za požare krivi neoprezni farmeri i svadljive komšije.

Ekstremne vrućine i suša, pogoršane klimatskim promenama, samo pogoršavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciju.

U ovom delu Italije požari nanose više štete nego što evakuišu stanovništvo i sve pretvore u pepeo, uništavaju istoriju i ekologiju zemlje.

Dok se ekipa Bi-Bi-Sija vozi kroz brda pustog, ali spektakularnog Nacionalnog parka Aspromonte u centralnoj Kalabriji, pored puta se mogu videti ostaci izgorelog vozila.

U poslednje dve godine požari su oštetili crkvu iz 13. veka na Siciliji i spalili nekoliko vekovnih stabala maslina u Pulji.

Najtragičnije je to što je ranije ove nedelje jedan od najstarijih folk muzičara u Kalabriji, 98-godišnji Dijego Akvilino, umro u svom krevetu kada je plamen zahvatio njegov dom.

Predsednik Kalabrije Roberto Okijuto otišao je još dalje od Koldiretija i procenio da su 80 odsto šumskih požara u njegovom regionu piromani: "Prošle godine u Kalabriji smo uhvatili 22 piromana, a ove godine smo pronašli nekoliko."

Regionalne vlasti žele da naglase da uspostavljaju sisteme za odvraćanje od takvog ponašanja, uključujući dronove koji skeniraju teritoriju u potrazi za piromanima.

Takođe, postoje nacionalni zakoni za borbu protiv podmetanja požara. Italija je 2000. godine uvela zakon o zabrani izgradnje nekretnina na nedavno spaljenom zemljištu kako bi sprečila piromane da jeftino kupuju spaljeno zemljište.

Međutim, neki požari koje je izazvao čovek nisu nužno rezultat zločinačke namere.

"Na primer, imamo fotografije farmera kako neoprezno pale vatru u pokušaju da očiste korov“, rekao je Okijuto. Ali on je priznao da su bespilotne letelice takođe otkrile "organizovane odrede piromana”.

Čini se da svaki stanovnik Kalabrije sa kojim je BBC razgovarao ima svoju ideju o tome šta se krije iza paljevine.

Neki sumnjaju da su vatrogasci podmetnuli požare kako bi naterali lokalne vlasti da obrate pažnju na njihovu nevolju i poboljšaju finansiranje. Neki sugerišu da su tenzije između ruralnih suseda ključni faktor. Drugi krive pastire koji žele da šumu pretvore u pašnjake. Još su uvereniji da iza većine požara stoje piromani koji žele da izazovu haos.

Porodična kuća Đade Nikolo, koja je izgrađena na padini u Mosorofi u južnoj Kalabriji, umalo je izgorela ranije ove nedelje nakon što je plamen došao iz doline, zahvatio prizemlje i brzo se proširio na sva tri sprata. Izvukla je svoje starije rođake na vreme.

"Sve ove požare su podmetnuli ljudi. Ovakvi požari ne pale sami od sebe. To su palikući, apsolutno sam ubeđen. Ono što oni ne shvataju je da povređuje ljude i dovode živote u opasnost", Giada rekao.

Šumski požari su takođe katastrofa za životnu sredinu. Frančesko Đardina iz Koldiretija kaže za Bi-Bi-Si da je potrebno oko 15 godina da se uništena šuma oporavi , a oblast postaje podložnija klizištima.

Ekstremne temperature i nedostatak padavina - ozbiljni problemi u južnoj Italiji povezani su sa klimatskim promenama - čine da se "mali palež" pretvori u razorne požare.

Jedna varnica može uništiti ogromnu površinu ako je zemlja isušena. Ove nedelje, italijanska policija uhapsila je 79-godišnjeg muškarca koji je navodno izazvao ogroman požar koji je uništio 30 hektara zemlje, što je ekvivalentno 42 fudbalska terena - maslinjaka u centralnoj Siciliji.

"Nepažljive radnje mogu rezultirati ozbiljnim, trajnim poteškoćama za čitavo područje“, rekao je Giardina.

U Kalabriji, tinjajući dokazi podmetanja požara su svuda okolo - sada trajna karakteristika nekada zadivljujućeg pejzaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.